Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U 14 studentskih domova u Beogradu trenutno boravi nešto manje od 8.000 studenata, a od početka nove akademske godine virusom korona zaraženo je njih troje, kaže direktor Studentskog centra "Beograd" Goran Minić i napominje da su se studenti inficirali van domova i da su sada smešteni u Studentskoj poliklinici.

Minić je za Tanjug rekao da se u domovima poštuju epidemiološke mere, te da su i dalje na snazi zabrane proslava i prenoćišta u studentskim sobama.

„Ustanova Studentski centar ‘Beograd’ svakodnevno prati broj studenata u domovima i možemo reći da je veliki broj studenata odlučio da se vrati u studentske domove“, kaže Minić.

Napominje da su u domovima postavljeni plakati sa jasnim instrukcijama kako treba da se studenti ponašaju ukoliko primete neki od simptoma kovida-19 i ističe da se stalno apeluje na njih da se blagovremeno jave respiratornoj ambulanti Studentske poliklinike.

„U ambulanti lekari procenjuju da li je potrebno obavljati testiranje ili ne. Ukoliko nije potrebno obaviti testiranje, student se vraća redovnim obavezama, a ukoliko je potrebno da se student testira, on je za to vreme u izolaciji“, navodi Minić.

U domu „Kralj Aleksandar I“ smeštaju se studenti koji čekaju na testiranje na kovid-19 i ukoliko dobiju pozitivan nalaz idu u Studentsku polikliniku.

Ukoliko u toj zdravstvenoj ustanovi nema mesta oni se upućuju u privremenu kovid bolnicu u Areni.

Minić ističe da Studentski centar „Beograd“ od početka epidemije primenjuje sve mere zaštite i instrukcije vlade Srbije i Kriznog štaba i da u skladu sa tim preporukama prilagođava rad studentskih restorana.

„Trenutno radi 11 restorana od ukupno 14 koji su u sastavu naše ustanove“, kaže Minić i dodaje da sada nisu u funkciji restorani na Poljoprivrednom, Farmaceutskom i na Fakultetu dramskih umetnosti, te da će se i oni otvoriti, ukoliko se ukaže potreba za tim.

„Od 20. avgusta smo ih sukcesivno otvarali… Obavezne su maske i apelujemo na studente da drže distancu“, navodi Minić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar