Miloš Kovačević Foto: N1

Na Trgu Republike održan je skup podrške aktivistima i LGBT zajednici u BiH, zbog jučerašnjeg incidenta i zabrane Prajda. Skup je završen mirno, a prema rečima reportera N1, bilo je inspektora u civilu, kao i policije u blizini.

Milan Kovačević iz organizacije „Da se zna“ rekao je da je nekoliko ljudi u Banjaluci napadnuto i da su neki pretrpeli fizičke povrede.

„Niko nije odgovarao za te napade, zabrinjavajuće je što takvo ponašanje očigledno ima podršku gradske vlasti u Banjaluci. Gradonačelnik je izjavio da LGBT osobama nije mesto u Banjaluci, da je Sarajevo sasvim dovoljno za njih. Takav govor je nedopustiv. Ranije je bila priča da nismo poželjni u javnom prostoru, sada izgleda ne možemo da budemo ni u četiri zida, izgleda kao da za homofobe i transfobične ljude za nas nema mesta u ovom društvu, to tako neće moći, ovde smo došli da izrazimo solidarnost sa aktivistima i čitavom LGBT zajednicom u BiH“, kaže on za N1.

Ističe da se i ovde suočavaju sa sličnim problemima i navodi primer zabrane Evroprajda.

„Ovo je spontan skup nekoliko organizacija, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Geten, Žene u crnom… Okupilo se nas nekoliko aktivista da podržimo to i izrazimo naše nezadovoljstvo i našu solidarnost sa LGBT zajednicom u BiH“, kaže.

Opširnije čitajte na N1.

***

BONUS VIDEO – Da li se pripadnici LGBT zajednice osećaju bezbedno na ulicamam Beograda?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar