Tvrđava: Otpadna šljaka iz Železare opasna po zdravlje

Društvo 29. mar. 202113:15
Podeli:
Foto: Printscreen/Facbook/Pokret Tvrđava

Udruženje građana "Pokret Tvrđava", iz Smedereva saopštilo je u ponedeljak da je podnelo pritužbu nadležnoj Međunarodnoj komisiji za zaštitu Dunava u Beču jer sumnja da Dunav i građane tog grada ugrožava brdo otpadne šljake iz proizvodnje Železare Smederevo.

Ranije prijave republičkom ekološkom inspektoru i Grupi za ekologiju Grada Smedereva potpuno su ignorisane i javnost je ostala uskraćena za odgovore za koje je zainteresovana.

„Na 100 metara od reke Dunav nalazi se brdo otpadne šljake iz procesa proizvodnje Železare Smederevo prečnika 600×350 metara i visine 15 metara. Cela lokacija je okružena vodnim kanalima koji se ulivaju direktno u Dunav“, saopštilo je ovo udruženje.

U saopštenju se dalje navodi da je reč o materijalu koji se direktno iz procesa proizvodnje iznosi kamionima i prosipa na ovoj lokaciji.

„Sa jedne strane to uzrokuje velike oblake prašine koje utiču na kvalitet vazduha, a sa druge utiču na podzemne vode ispod tog lokaliteta. Takođe, ono što zabrinjava, jeste činjenica da brdo emituje nesnosan miris koji šteti očima i disanju, a za koji opravdano sumnjamo da je posledica hemijskih supstanci iz procesa proizvodnje“, upozorilo je udruženje.

Kako se navodi, pritužbu je podnelo uzimajući u obzir Konvenciju o zaštiti reke Dunav, ali i domaće zakonodavstvo i međunarodne dokumente koji se bave ovim pitanjima.

Komentari

Vaš komentar