Ambasada u Turskoj za Nova.rs: Evakuisana tri hotela, srpski turisti bezbedni

Društvo 31. jul. 202116:11 > 19:10
Podeli:

U Ambasadi Srbije u Turskoj za portal Nova.rs kažu da trenutno nema nikog ugruženog od srpskih turista u Bodrumu, kao i da su naši državljani u tom mestu ranije preventivno evakuisani, ali da je sve sanirano i da će oni biti vraćeni do večeri.

Kao su nam naveli u Ambasadi Srbije srpski turisti su preventivno bili evakuisani jer se strahovalo da bi požar mogao da stigne bliže hotelu.

„Međutim, to je sanirano i tako da će svi do večeri biti vraćeni. Tri hotela su evkuisana“, rekli su nam u Ambasadi Srbije o dešavanjima u Bodrumu.

U Ambasadi su nam rekli da nemaju tačan broj srpskih turista u tom mestu, ali da su u kontaktu sa turskim ministarstvom.

„Građani se sami javljaju kada se nešto desi. Tako da nema za sada ugroženih ni naših turista, ni drugih“, poručili su nam iz Ambasade Srbije u Ankari.

U turističkoj agenciji „1 A Travel“ koja ima turiste u tom turskom letovalištu kažu da nemaju informacije o nekom problemu, kao i da im se nisu javljali ni njihovi predstavnici, a ni putnici pojedinačno.

„Generalno naši predstavnici na destinaciji i prethodnih dana kada su bili požari nisu imali tragične vesti. U principu je sve to kontrolisano. Jeste da ima dima, čestica i pepela u vazduhu kada je mesto blizu paljevine, ali ni u jendom trenutku nisu bili ugroženi, nego se ta evakuacija radi da se turisti osete zaštićeno i bezbedno“, kažu nam u ovoj beogradskoj agenciji.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA), Aleksandar Seničić, kaže za portal Nova.rs da se situacija u Bodrumu smiruje.

„Verovatno tokom gašenja ljudi budu malo nervozni i sve se oseća taj dim. To je par stotina metara od hotela, zna da bude neprijatno, ali niko nije bio ugrožen“, kaže Seničić za naš portal.

Ambasador Srbije: Svi srpski turisti su dobro

Ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković izjavio je večeras da su svi srpski turisti koji se nalaze u Bodrumu dobro, da niko nije ugrožen, niti povređen, kao i da nema dramatičnog razvoja događaja zbog požara.

„Jutros su dva aviona sa 300 srpskih građana sletela u Bodrum, skoro svi su u svojim hotelima. Tri porodice nisu otišle u sobe hotela koje su rezervisale, već su premeštene u druge hotele, a u pitanju je između šest i 12 ljudi. Postoje još neke porodice koje su ranije došle i one su premeštene u druge hotele privremeno“, rekao je Marković za Tanjug.

On naglašava da nisu evakuisani samo srpski turisti, već svi.

„Radi se o oko 3.000 ljudi, uglavnom iz Rusije i Ukrajine, a evakuisani su iz bezbednosnih razloga, jer vetar nanosi dim ka hotelima, a moguća su i isključenja struje tokom noći“, dodaje ambasador.

Marković kaže i da se situacija smiruje.

„Od 98 požara, 88 je pod potpunom kontrolom, ostalo su manja žarišta, pa se vatrogasci trude da i preostalih deset stave pod kontrolu. Rusi pomažu avionima, vidim u turskim medijima i da su se azerbejdžanski vatrogasci priključili. Na svu muku oko pandemije, pojavili su se i požari“, konstatovao je Marković.

On je poručio svim srpskim građanima, ukoliko bude potrebe da se jave ambasadi Srbije u Ankari.

„Dosad niko nije pozvao da zatraži pomoć. Moj telefon je dostupan 24 sata dnevno, mogu da me pozovu, mi iz ambasade smo tu ako zatreba. Situacija se smiruje, ali istina, nikome nije prijatno da vidi vatru na 500 metara od sebe i crni dim kako ide ka njemu“, kaže Marković.

Srpski ambasador je preneo da je dosad stradalo šest turskih državljana, a kako je rekao, jedan je stradao u Marmarisu, dvoje u selima na putu ka Antaliji. Kada je reč o stranim turistima, dodaje, nema nastradalih.

Podsetimo, pojedini regionalni mediji preneli su da je požar buknuo u turskom letovalištu Bodrum iznad hotela u kome su smešteni turisti iz BiH i Srbije.

Inače, već nekoliko dana Turska se bori sa požarima, posebno na zapadu te zemlje.

Bonus video – Požari u Turskoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Komentari

Vaš komentar