Turska more pozar nema pozara
Požar u Turskoj Foto:Ivana Gajić/Tanja Kaljanac

Letnju sezonu na jugu Turske obeležili su požari kojih je samo tokom poslednjih sedam dana buknulo čak 60. Nekoliko hotela u Antaliji evakuisano je zbog požara i gustog dima koji je prekrio obalu, a vatrena stihija proširila se i ka odmaralištima Bodrum i Marmaris. Naši turisti koji se nalaze u Turskoj na odmoru kažu za Nova.rs da se situacija polako smiruje i da u letovalištima nije tako dramatično kao na snimcima i slikama koje smo gledali prethodnih dana.

Pročitajte još:

Prvi požar buknuo je u sredu u blizini odmarališta Manavgat u Antalija na jugu Turske. Hoteli u toj oblasti evakuisali su svoje goste, a požar je ubrzo počeo da se širi i ka okolnim naseljenim mestima. Gradonačelnik Antalije Mahitin Boček rekao je da raspored mesta na kojima je požar buknuo potencijalno ukazuje na to da bi mogao da bude podmentut.

„Četiri različita mesta sa kojih je požar krenuo ukazuju na potencijalno podmetanje vatre, ali zasad nemamo potpune informacije o tome“, rekao je Boček.

Požar u Turskoj Foto:Ivana Gajić

U Antaliji je evakuisano 18 sela i još 16 sela u susednim provincijama Adana i Mersin. Takođe, oko 100 ruskih turista moralo je da se evakuiše iz luksuznog hotela u Bodrumu zbog požara.

Srpski turisti na bezbednom 

Srećom, naši turisti koji se trenutno nalaze na turskoj obali kažu da nisu ugroženi. Tanja Kaljanac, koja je na letovanju u Lari u Antaliji, kaže da je situacija skoro pa redovna.

Foto:Tanja Kaljanac

„Ovde je sve uobičajeno. Da nije vesti po internet portalima i rodbine i prijatelja da pitaju kako smo mi ne bismo ni znali da se bilo šta dešava. Ljudi se potpuno normalno ponašaju kao da se nista ne dešava. Sinoć smo bili u šetnji sa decom, danas isto planiramo. Čak, planiramo da odemo do centra grada“, kaže ona.

„Predstavnik agenicije nas je zvao kada je sve počelo, da ne bismo brinuli, uverio nas da su požari lokalizovani, te da je sve bezbedno i da nismo ugroženi. Požar nije ni stigao do ovog dela Antalije u kom smo mi“, dodaje Tanja.

Foto:Privatna arhiva

Sa druge strane Ivana Gajić koja letuje u blizini Antalije, nije imala toliko sreće, ali kako kaže situacija ubrzano ide ka boljem.

„U Sideu se stanje poboljšava, manje je dima u odnosu na jutros i konačno ima kiseonika. Jednom rečju – stanje je sada redovno, i u hotelu, i na plaži i u samom gradu“, rekla je Ivana.

Požar u Turskoj Foto:Ivana Gajić

Da su naši turisti bezbedni u Turskoj uprkos požarima, potvrdio je i ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković koji je za Tanjug izjavio je se naši državljani nisu obraćali amasadi za pomoć.

„Ta pomoć bi se sastojala od toga da bi im se u slučaju evakuacije ili napuštanja hotela izrade putni listovi istog dana i omogućilo da se na najbezbedniji način vrate u zemlju“, rekao je Marković.

Požar u Turskoj Foto:Ivana Gajić

Dodaje da je u kontaktu sa turističkim agencijama dobio informaciju da je vrlo mali broj naših turista zatražio da bude dislociran iz hotela u kojima su inicijalno bili smešteni.

„To je nekoliko porodica, a većina je tražila da se vrati u hotele u kojima su bili smešteni. Spremne su i nove turističke ture od 1. avgusta“, naveo je Marković.

BONUS VIDEO: Plaža u Turskoj dan nakon požara

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar