Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ispred GAK Narodni front, po snegu i na minusu, veliki broj žena čeka u redu na prijem u tu ustanovu, a među njima su i trudnice kojima je zakazan pregled, kao i one koje čekaju prijem za porođaj. Iz bolnice objašnjavaju da su ponedeljkom ujutru inače najveće guže za prijem, ali da prozivanje ide brzo.

Ispred ginekološko-akušerske klinike Narodni front formirana su tri reda – u jednom čekaju trudnice, u drugom žene koje su došle na ginekološki pregled, a u sredini one koje se smatraju hitnim slučajevima među kojima su trudnice koje su došle na prijem za porođaj.

Kako su reporteri Nova.rs zabeležili na licu mesta, hitni slučajevi ulaze nakon čekanja od svega par minuta, trudnice čekaju u redu između pet i deset minuta, dok najduže čekaju pacijentkinje koje su došle na zakazan ginekološki pregled.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Malo pre sam stigla, trebalo bi danas da mi rade amniocentezu“, kaže za Nova.rs jedna od trudnica koje su čekale u redu.

Ona je na trotoru ispred ulaza u kliniku čakala nešto manje od 10 minuta, da bi, nakon meranja temperature na ulazu bila puštena unutra.

U tom trenutku, u srednjem redu, za hitne slučajeve nije bilo nikog, a najduži je bio red u kome su čekale žene koje nisu trudne.

„Stojim ovde već 15 minuta i red se ni jednog trenutka nije pomerio. Imam zakazan pregled“, kaže za Nova.rs Marija koja je u zgradu ušla 10 minuta kasnije.

Načelnik je odeljenja za prijem i specijalističko konsultativne preglede GAK Naroni front Nebojiša Zečević kaže za Nova.rs da su ponedeljkom inače najveća gužve, eventualno petkom.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Trenutne gužve su i posledica praznika. Mi smo samo u petak, što je prvi radni dan posle praznika imali 58 prijema, inače ih imamo oko 50“, objašnjava on.

Dodaje da je u najopterećenijim danima čakanje ispred ulaza u proseku između 10 i 15 minuta.

Objašnjava da trudnice koje imaju bolove, kao i druge ginekološke pacijentkinje koje trpe bolove ili imaju povišenu temperaturu ulaze po hitnom postupku.

Na pitanje da li bi čekanje moglo nekako da se predupredi kroz zakazivanje odgovara da se na klinici to već radi.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Ovo su uglavnom pacijentkinje koje čekaju na prijem u bolnicu, one dolaze ujutru pošto njihva obrada traje malo duže dok dođu do odeljenja“, objašnjava on.

Kako kaže, testiranje je prilikom prijema je sada uz pomoć antigenskih testova svedeno na 15 minuta, što ubrzava stvari.

Što se tiče kovid pozitivnih trudnica, kako kaže, situacija je znatno bolja, pa se sada na odeljenu sa kovid pozitivnim trudnicama trenutno nalazi samo jedna pacijentkinja.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare