suplementi
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Osiguranicima u Srbiji već do leta trebalo bi da bude dostupno nekoliko desetina najnovijih inovativnih lekova, tako da će konačno imati priliku da se leče onim najboljim što medicina u ovom trenutku može da ponudi, rekao je danas direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova "Inovia" Bojan Trkulja.

On je agenciji Beta kazao da se veća dostupnost inovativnih lekova očekuje zahvaljujući tome što je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) u 2021. obezbedio rekordnu sumu od 5,8 milijardi dinara za stavljanje inovativnih terapija na takozvanu pozitivnu listu, što je više nego što je ukupno za ovu namenu odvojeno u prethodnih nekoliko godina.

„Izuzetno je bitno da se nova inovativna lista objavi što je moguće pre“, rekao je Trkulja.

Odgovarajući na pitanje za koje bolesti će biti inovativni lekovi koji treba da budu na novoj listi lekova koji se izdaju o trošku države, on je ukazao da to zavisi od odluke Centralna komisija za lekove RFZO.

„Procedura unutar RFZO-a je već pokrenuta i od republičkih stručnih komisija za svaku terapijsku oblast je zatraženo da izdvoje prioritetne lekove koji bi trebalo da se nađu na novoj listi. Kada ti spiskovi stignu do centralne komisiije biće napravljena konačna lista prioriteta i tada bi trebalo da bude poznato koji tačno inovativni lekovi će se naći na pozitivnoj listi“, rekao je Trkulja.

Dodao je da očekuje da se taj postupak okonča u najkraćem mogućem vremenu jer je procedura prilično zahtevna i uključuje i raspisivanje centralizovanih javnih nabavki, pa ceo proces obično traje nekoliko meseci.

„Zato je veoma važno da se prioritetne oblasti što pre definišu kako bi se maksimalno skratilo vreme do momenta kada će ovi važni lekovi postati dostupni našim osiguranicima“, rekao je Trkulja.

Istakao je da inovativne terapije imaju ključni uticaj na ishode lečenja pa se često kaže da inovativni lekovi menjaju prognozu bolesti.

„To znači da se neke smrtonosne bolesti pretvaraju u hronična oboljenja sa kojima se živi, da se u nekim drugim bolestima značajno produžava preživljavanje, ili se recimo bolest toliko dobro kontroliše da se pacijentu omogućava značajno bolji kvalitet života. Zahvaljujući takvom dejstvu inovativni lekovi imaju presudan značaj za postizanje najvišeg nivoa javnog zdravlja što pozitivno utiče ne samo na pacijente i njihove porodice već i na celokupan zdravstveni sistem i društvo u celini“, kazao je Trkulja.

Po njegovim rečima, bolja kontrola bolesti donosi uštede zdravstvu kroz ređe kontrole, kraće zadržavanje u bolnicama, odlaganje ili izbegavanje skupih invazivnih procedura.

„Zahvaljujući naporima ključnih institucija poslednjih nekoliko godina, na čelu sa RFZO i uz podršku Ministarstva finansija, ima prostora za optimizam da će se pitanje održivog finansiranja inovativnih terapija konačno regulisati i tako i u narednim godinama obezbediti predvidljivost u dostupnosti ovih ključnih lekova“, rekao je Trkulja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar