Foto: Profimedi/Credit line: Leung Cho

Vlada Srbije usvojila je listu inovativnih lekova na koju je stavljeno 16 novih terapija, među kojima su one za za karcinom prostate, maligni melanom, a prvi put i najsavremeniji lekovi za karcinom pluća i multiplu sklerozu.

Nova.rs/RTS

Kako je za Nova.rs potvrđeno u Vladi Srbije usvojene su izmene i dopune Pravilnika o listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berisalav Vekić ranije je za Nova.rs rekao da je izdvojeno pet milijardi dinara za inovativne lekove iz domena multiple skleroze, karcinoma pluća, karcinoma prostate i hepatitisa c.

“Očekujemo da će to prve nedelje aprila biti dostupno našim pacijentima”, rekao je Vekić. 

Ko će moći da dobije lekove?

FOTO: Nemanja Jovanovic / Nova.rs

Vršilac dužnosti direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je za RTS da što se tiče karcinoma pluća ove inovativne terapije moći će da dobiju svi pacijenti koji ispunjavaju kriterijume struke – pozitivnost tzv. PDL testa preko 50 posto i opšte stanje pacijenta. Za multiplu sklerozu sada je uvedeno sedam lekova inovativne terapije.

„Sve pacijente koji boluju od multipla skleroze koji su eventulano kandidati za inovativnu terapiju neurolozi će moći da upućuju na komisiju RFZO-a koju čine eksperti i koji će po kriterijumu struke određivati koji su pacijenti za inovativnu terapiju“, objasnila je Škodrić.