Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na listu lekova koji se u Srbiji nabavljaju o trošku države, od 2018. godine su 54 inovativna leka za teška hronična oboljenja kao što su melanom, hepatitis C, karcinom pluća i neki oblici leukemije.

To je danas izjavila Jovana Milovanović, direktorka Sektora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) za lekove i farmakologiju.

Ona je na konferenciji Udruženja pacijenata Srbije za novinare navela da se poslednjih godina izdvaja mnogo više sredstava iz budžeta za uvođenje novih inovativnih lekova.

„Početkom prošle godine usvojena je nova lista lekova gde je trebalo da se nađe 16 novih inovativnih lekova, za šta je trebalo da bude izdvojeno pet milijardi dinara, ali nas je pandemija koronavirusa sprečila“, rekla je Milovanović.

Prema njenim rečima, 2,3 milijarde dinara iz prošlogodišnjeg budžeta prebačeno je u ovogodišnji, tako da je sada ukupan budžet za inovativne lekove 5,8 milijardi dinara.

Milovanović je rekla da je trebalo da bude utvrđena nova lista lekova, ali da je zbog pandemije to odloženo.

„Pandemija je potvrdila koliko je važno da se ulaže u razvoj inovativnih lekova, sa farmaceutskim kućama pregovaramo o najboljim uslovima za uvođenje takvih terapija“, rekla je Milovanović.

Ona je istakla i da su tokom prošle godine lekovi bili dostupni, terapije su se odobravale kontinuirano.

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova INOVIA, Bojan Trkulja, rekao je da godinama u Srbiji dostupnost inovativnih lekova nije bila zadovoljavajuća, a najveći problem je bio nedostatak finasiranja i nedovoljno ulaganje u inovativne terapije.

Trkulja je ocenio da budžet za ovu godinu „garantuje da će listu biti stavljeno više od 20 inovativnih lekova“.

Predsednica Savetodavnog odbora Udruženja pacijenata obolelih od melanoma, Lidija Kandolf Sekulović, istakla je da je neophodna saradnja proizvođača inovativnih lekova i državnih institucija.

„To su lekovi koji se uzimaju kraće, efikasniji su, a pacijenti ih mnogo bolje podnose, bez bolova i komplikacija“, istakla je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar