Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Bivši ministar za zaštitu životne sredine i član predsedništva SPS Goran Trivan kaže za N1 da do čistijeg vazduha ne možemo doći preko noći i da je potrebno najmanje pet godina uz uslov da se mnogo više investira u životnu sredinu. “U Beogradu se mora prestati sa besomučnom gradnjom i širenjem Beograda ka unutra, mi smo izgradnjom napravili klance, nema više te provetrenosti, to je apsolutno istinita činjenica. Da ne filozofiramo, TENT je jedan od najvećih zagađivača, to je konstanta koja traje cele godine. Kada imamo pikove, važan je i saobraćaj”, rekao je on.

Kaže da nije tačan zvaničan podatak Agencije za zaštitu životne sredine, po kojoj saobraćaj u zagađenju vazduha učestvuje samo šest odsto.

“Ja kažem da je saobraćaj daleko veći zagađivač, jedan od ključnih. Agencija mora da promeni metodologiju upoređivanja parametara. Ako neko kaže da sa 500.000 automoblia u Beogradu zagađujemo samo 6 odsto, to nije tačno. Letnje zagađivanje nije mnogo manje nego zimi, šta je uzrok?”, pita se Trivan.

On kaže da imamo svest da već više od deset godina živimo u gradu koji je prekomerno zagađen i da bi institucije koje se bave zdravljem morale da daju neke preporuke.

“Ja sam pristalica toga, mislim da bi Zavodi za javno zdravlje trebalo da imaju tu obavezu. Ljudima je potrebno da shvate. Postali smo osetljiviji kada je ta tema u pitanju, nužno je da do javnosti dopre da je vahzduh zagađen. Kada je 1991. godine Ministarstvo životne sredine uspostavljeno naučio sam da je svaka informacija javna, zagađenjem morate ‘operisati’ javno, važno je da date informacije da je nešto opasnost, onda ćemo izvlačiti poruke”, rekao je.

Ističe da je dok je on bio ministar, u Beogradu Sekretarijat investirao u gašenje kotlarnica koja rade na mazut.

“Pomagali smo. Ministarstvo pod mojim rukovodstvom je gasilo kotlarnice koje su štetne za vazduh, ugasili smo desetine kotlarnica, znaju se prioriteti. Mora se investirati u životnu sredinu, ne može biti na repu prioriteta, već da bude stvarni prioritet. Za vreme mog mandata smo imali desetine prijava protiv zagađivača, neki su i u zatvoru, ovaj put nije lagan, on je dugačak”, kazao je Goran Trivan.

Kaže da su subvencije za hibridne automobile od dve do pet hiljada evra, a da njihova cena iznosi od 20-30.000 evra pa se postavlja pitanje gde pronaći još najmanje 15.000 evra.

“Podaci govore da je interesovanje veće nego što se očekivalo. Onih koji žele hibridne automobile je više. Svi imaju pravo da se javljaju, povećane su pare za tu subvenciju, jer je bilo veliko interesovanje. Gde da nađeno još najmanje 15.000 evra je pitanje za one koji imaju novac i žele da ulože. U mom mandatu nismo potrošili sve pare, sada ima više interesovanja. Sada bi trebalo razmišljati da država subvencioniše da ljudi ugrade gas, on višestruko manje zagađuje vazduh”, smatra on.

O koaliciji sa SNS: SPS mora da dobije više značaja

Trivan kaže da Socijalistička partija Srbije još nije donela odluku da li će na izbore naredne godine ići u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom.

“Glavni odbor donosi tu odluku, mi potpuno otvoreno pričamo. SPS treba da zauzme stav koji je koristan za nas. SPS mora da dobije više značaja, da li ići na zajedničku listu su neka od ključnih pitanja. Mi smo nezadovoljni sopstvenim – imamo jednu stranku koja ima najveću moć, mi smo prvi sledeći”, rekao je Trivan i dodao da nema loše odnose sa liderom partije Ivicom Dačićem, samo da su oni, kako je naveo, hronično bili takvi da su bili na suprotnim stranama.

“Bili smo na suprotnim stranama i 2008. godine – Dačić je želeo koaliciju sa Demokratskom strankom, a ja sa radikalima. Mislim da je mogla biti bolja odluka nego što je bila, ovo je taktička razlika, nije strateška”, kazao je bivši ministar.

Govoreći o koronavirusu, Trivan kaže da pitanje zdravlja nije pitanje kojim se on bavi, ali da mu se čini da vlast ne upravlja loše pandemijom.

“Postojaće stalna borba onih koji jesu i koji nisu za to (vakcinaciju). Zdravlje je pitanje demokratije, svako ima pravo da odlučuje kako će se ponašati, ali država propisuje pravila, svi bismo trebali time da se vladamo”, zaključio je Goran Trivan.

BONUS VIDEO: Protesti zbog zagađenja vazduha na Trgu Republike 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar