Seča stabala u Užicu Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Pre nekoliko dana posečena su tri višedecenijska zdrava stabla u dvorištu Prve osnovne škole u Užicu "Kralja Petra II". Seča dve breze i jedne smrče razbesnela je građane, pa je na društvenim mrežama to postala prva užička tema. U školi kažu da su stabla ugrožavala bezbednost zgrade i prolaznika a nadležni potvrdili opravdanost seče. Stanovnici grada na Đetinji, posle ekološkog masakra, kome su svedočili pre tri godine, više ne veruju nikome, ni vlastima ni institucijama.

Užičani, čiji grad je decenijama jedan od najzagađenijih u Srbiji, strahuju od seče svakog stabla i uništavanja zelenih površina. Strepnje su počele kada su ostali bez krošnji u „Malom parku“ u centru grada, u čijoj hladovini su decenijama uživali. Pre tri godine JKP „Bioktoš“, prilikom redovnog orezivanja „masakriralo“ je drveće, orezujući ih do samog stabla, posle čega su se mnoga osušila, pre svega kestenje koje se po pravilima struke i ne orezuje. Seča stabala u delu dvorišta Prve osnovne škole, koji je ograđen i u kome deca ne borave, ih je dodatno uznemirila.

„Smatram da je to katastrofalna odluka i mislim da za to neko treba da snosi odgovornost. Ne znam po kom osnovi se seče, da li se konsultuje struka, da se vidi da li je drveće oštećeno? U svakom slučaju to nije ni privatna ni školsko drveće već svih građana Užica. Mislim da za ovako nešto treba podneti prijavu, znam da su u Evropi drastične kazne za ovako nešto. Kako se ophodi u Užicu prema drveću je posebna priča. Paradoks je što je Užice vrlo zagađen grad a seku se krošnje koje vrše fotosintezu“, kazao je za Nova.rs Užičanin Radiša Selaković.

„Sve što se menja mene pogađa, jer sam emotivno vezan, učio sam školu ovde, živim ovde više od 70 godina. Nisam saglasan ni sa kakvom sečom šuma ni drveća. Kome je ovo palo na pamet ne znam, da li je nečiji revolt, hir ili neznanje, uglavnom, drvo ne može da smeta, isto kao i čovek“, rekao je za naš portal Milomir Tomašević.

„Čula sam na radiju i došla da vidim, šokirana sam. Posekli su zimzeleno, zdravo drvo koje stvara kiseonik, ne razumem kome su i te breze smetale. Direktor navodno rekao da smeta. E pa tako nam i treba, došao nam za direktora škole čovek iz Kraljeva da nam seče drveće, dobro da nisu Vesića poslali, možda će i on doći da poseče sve što je ostalo, jer ne podnosi drveće. Imam 72 godine, učila u ovoj školi, moj sin ovde učio, sada njegova ćerka. Škola neokrečena, ništa nisu sredili a seku drveće, sramota“, kaže za Nova.rs Milka Tanasković.

Direktor škole, koji se na toj poziciji nalazi već tri godine, tvrdi da su stabla bila pretnja za prolaznike ali i za školski objekat.

„Ta stabla su se nalazila svega nekoliko metara od škole, neposredno se nalazi staza kojom ljudi prolaze. To su breze stare preko 30 godina, to je meko drvo koje može da pukne i padne. Ja sam se obratio nadležnima, komisija je izlazila na teren i dostavili su školi rešenje kojim preporučuju da se stabla poseku. Već nekoliko godina, u hodniku škole se podižu podovi, od korenja a u blizini je i gasna stanica“, rekao nam je direktor Prve osnovne škole „Kralja Petra II“, Danijel Radević.

Milka Tanasković Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Da su podovi ispucali, uverili smo se na licu mesta. Oni koji su u školi znatno duže od direktora, kome je dolazak na rukovodeće mesto bio i prvi susret sa ovom školm, kažu da su podovi ispucali još pre 20 godina. Pukotine se nalaze i u hodnicima koji su na potpuno drugoj strani škole, u odnosu na spoljni zid uz koji su bila stabla. Tragova od korenja stabala nema ni oko panjeva a obližnji pločnici i spoljni zid škole nema pukotina. Dodatno pojašnjenje potražili smo od načelnika inspekcijskih službi.

„Pre nego što se donese rešenje komunalnog inspektora, na teren izlazi stručna komisija koju čine šumari. Oni su konstatovali da se radi o stablima breze i smrče, koja su nadvisila objekat i da predstavljaju direktnu opasnost, a da se u objektu vide oštećenja. Zbog toga su se ispunili uslovi da se donese rešenje kojim se odobrava uklanjanje tih stabala. Smrče imaju površinski korenov sistem i mogu da oštete objekat. Breza ne može ali je krta a na vrhovima dva stabla uočeno je sušenje, tako da je postojala opasnost od padanja grana. Ni breza ni smrča ne mogu da se orezuju a tim stablima tu nije ni bilo mesto. Zasađeni su nekada davno, posle izgradnje objekta, tada se nije o tome razmšljalo“, kaže za Nova.rs načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove, Zoran Militarov.

Zoran Militarov Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Nadležni tvrde da će na istoj površini biti zasađena nova stabla. Vrsta stabala biće odabrana u skladu sa blizinom objekta i ulice. Prema pravilima, koja u Užicu zvančino nisu na snazi, prečnici novozasađenih stabala trebalo bi da budu u zbiru jednaka ukupnom prečniku posečenih.

Bonus video: Čačanski srednjoškolci protiv Rio Tinta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar