Foto: Privatna arhiva

Regionalni put Kosjerić-Užice od juče je u blokadi. Zbog kamenoloma "Gradina" u Kosjeriću, porodice koje žive oko njega pobunile su se zbog izgradnje pristupne saobraćajnice, međutim ovo je izazvalo revolt kod drugih meštana koji su ostali "odsečeni" zbog blokade. Predsednik opštine Žarko Đokić tvrdi da su oni koji se najviše bune zapravo prethodno prodali svoju zemlju kamenolomu.

Policija u ovom mestu još uvek nije reagovala, a meštani koji su se javili našem portalu žale se da blokada traje već 24 sata i ističu da nije normalno da više od 40 domaćinstava ispašta u ovom slučaju.

Žarko Đokić, predsednik opštine Kosjerić, naveo je za portal Nova.rs da se čuo sa načelnikom lokalne policije koji mu je preneo da je obavestio nadležne i da policija čeka dalje postupanje.

„Ja ne znam koje je dalje postupanje policije, ali znam da se meštani drugih sela bune zbog tri kuće koje su prodale zemlju za kamenolom, 20 ljudi je blokiralo put“, izjavio je Đokić i dodao da je u celoj situaciji „odsečeno 45 kuća“.

On je za naš portal pojasnio da je opština Kosjerić izdala dozvolu kamenolomu „Gradina“ za pristupnu saobraćajnicu, kako je naveo, u skladu sa zakonom i da je Ministarstvo građevinarstva izdalo dozovlu za priključak na regionalni put.

„Opština je obavestila inspekcijske službe. Sve inspekcijske službe koje su mogle da dođu u Srbiji, došle su prethodnih sedam dana da to ispitaju i po njima je sve u redu. Oni su sačinili zapisnik, u kom se navodi da je sve urađeno po zakonu, te otišli“, rekao je Đokić.

Foto:Nova.rs

Đokić je naveo da građani koji se bune traže da se „oduzme dozvola koja je izdata u skladu sa zakonom“.

„Ja stvarno ne znam kako mi možemo da postupimo nego po zakonu“, poručio je Đokić.

„Oni koji su prodali svoju zemlju, sada su protiv kamenoloma“

Jedan od meštana, koji je hteo da ostane anoniman, negodovao je jer policija nije reagovala. On je za Nova.rs naveo da je policija izašla na teren i izvršila uviđaj, ali da je blokada puta i dalje u toku.

„Ustanovili su da investitor, izvođač radova, ima pravo i dobio je sve potrebne dozvole da postavi signalizaciju, a onda su meštani koji žive tu blizu kamenoloma blokirali taj regionalni put blokadom vozila. Policija je izašla i rekli su da nisu u mogućnosti da skinu tu blokadu i da su obavestili javnog tužioca, međutim blokada je i danas“, rekao je ovaj meštanin.

Foto:Nova.rs

On je istakao da više od 40 domaćinstava ne može da prođe tim putem i da su prinuđeni da koriste neki alternativni put – seoski makadam.

„Tu su najbučniji oni koji su nažalost prodali svoju zemlju investitoru, koji se sada najviše bune i koji su sada protiv priče o kamenolomu. Taj investitor se ne bi ni pojavio da oni nisu prodali te svoje pracele i zemlju“, izjavio nam je ovaj meštanin i dodao da ostaje da „čekaju nadležne da reaguju“.

Nova.rs je pozvala i lokalnog načelnika policije u Kosjeriću, ali nam se on nije javio na telefon.

Optužbe meštana koji se protive kamenolomu i odgovori kompanije

Inače, pričao o kamenolomu „Gradina“ već duže vreme je u srpskoj javnosti nakon protesta pojedinih meštana koji su optužili pomenutu firmu da je dobila dozvole „po ubrznaoj proceduri“, te da nisu ispoštovani osnovni pospisi, te da kamenolom može biti dodatna nevolja za zagađenje.

Meštani Podgradine pobunili su se jer se uz njihove kuće i imanja vrše pripreme za izgradnju kamenoloma „neregularno bez građevinske dozvole i najave“.

Foto: Nova S

Na te optužbe odgovorili su ranije i iz kamenoloma odbacujući navode da su dozvole dobili po „ubrzanoj proceduri“ i navodeći da proces pokretanja kamenoloma traje već godinama i da se prodaja zemlje odvija uz saradnju sa lokalnim stanovništvom.

U kompaniji su demantovali i navode da je plan izgradnje kamenoloma usvojen bez javnog uvida i dodao da „oni koji su prodali zemlju među prvima ovoj firmi sada vode kampanju, iako su znali da će na tom prostoru biti kamenolom“.

„Optužbe da smo radili po ubrzanim proceudrama su u najmanju ruku neozbiljne, imajući u vidu da je naša firma od 2011. godine u postupku dobijanja različitih vrsta saglasnosti koje se odnose na istraživanja. Svako ko želi može to veoma lako da proveri. Ako je period od 10 godina pokazatelj da smo dozvole dobijali „po ubrzanim procedurama“, onda se s pravom pitamo kako izgledaju regularne procedure – da li bi sve bilo u redu da smo 30 ili 50 godina čekali da dobijemo odobrenje za naš projekat“, naveli su ranije iz „Gradine“.

BONUS VIDEO – Meštani blokiraju put zbog kamenoloma

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare