Foto:emsc-csem.org; shutterstock

Građani širom Srbije, a najviše u Beogradu, Pančevu, Vršcu, Novom Sadu, Kladovu, Valjevu i Svilajncu, Paraćinu ... osetili su jak zemljotres. To je četvrti potres od jutros koji se osetio u našoj zemlji.

Epicentar novog zemljotresa, koji se desio oko 14.20 sati, je u Rumuniji, 20 kilometara od grada Targu Žiju, isto gde se desio i jučerašnji oko 16 sati.

Prema prvim informacijama, jačina ovog poslednjeg zemljotresa je 5,8 Rihtrera.

Građani širom Srbije javljaju da se prilično ljuljalo u zgradama. Iz Vršca za Nova.rs objašnjavaju da se današnji zemljotres osetio jače nego juče.

„Pomerio se nameštaj, vrata od sobe su mi se otvorila, baš je grozan osećaj“, kažu nam meštani.

Pročitajte još:

Ima i onih koji su se uplašili zbog podrhtavanja, pa su brzo istrčali iz kuće.

„Znate šta, kada pogledamo ovu situaciju u Turskoj, sve one ruševine i jadne ljude koji su ostali bez krova nad glavom, ali i članova porodice, uopšte nisam ravnodušan što se prethodnih dana događaju zemljotresi, bez obzira koje su jačine. Ne samo ja, nego svi sa kojima razgovaram, u panici su zbog zemljotresa“, kaže naš sagovornik.

U Svilajncu kažu da je sada treslo jače nego juče.

Čitaoci nam se javljaju i sa pojeidnih delova srpske prestonice, pa tako kažu da je cela Bežanijska kosa podrhtavala „dobrih 30 sekundi“,

„Vau, osećaj je užasan. Ležao sam na kauču i pogledam u luster koji se njiše. Prvo mi je prošlo kroz glavu gde pobeći u ovakvoj situaciji, kuda se sakriti kada zapravo nigde nismo bezbedni“, priča nam ovaj Beograđanin.

Republički seizmološki zavod: Potres jači nego juče

Iz Republičkog seizmološkog zavoda za Nova.rs kažu da je potres koji je danas pogodio Srbiju jači nego juče, ali da je aktivnost normalna i da nema razloga za paniku.

„Nema razloga za strah niti paniku, jasno je da su građani pod uticajem trenutnih dešavanja u Turskoj. Telefon ne prestaje da zvoni, dobijamo pozive sa pitanjima da li treba da se brinemo. Uglavnom su uznemireni građani koji žive na višim spratovima jer su mahom oni osetili potres“.

Dodaju i da građani treba da obrate pažnju kako da se ponašaju usled zemljotresa, koji su koraci i kako se zaštiti.

„Naš savet je da odmah pronađu skladno mesto da se sakriju. Da li će to biti sto, ili ispod štoka vrata, nije važno, koiko je važno izdržati glavni udar, a potom je potrebno što pre izaći iz zgrade ili objekta, kako ne bi bili povređeni od predmeta koji mogu pasti“, kažu iz Seizmološkog zavoda.

MUP upozorava

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova napominju da u slučaju zemljotresa najvažnije ne paničiti i ostati smiren, a takođe, njihova preporuka je spustiti se na pod, sklupčati se i zaštititi glavu, jer kako kažu iz policije, neki zemljotresi su samo početni potresi i ubrzo mogu uslediti jači.

Ukoliko ste prilikom zemljotresa unutar kuće, iz MUP-a kažu da je najbolje pronaći zaklon na bezbednim mestima, kao što su dovratnici, noseći zidovi, ali i ispod stola. Dok je važno udaljiti se od stakla, prozora i spoljnih prozora i nikako ne izlaziti na terasu ili balkon

BONUS VIDEO: Mogu li zgrade u Srbiji da izdrže jake zemljotrese?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar