Foto: Printscreen/YouTube/Niški Portal

Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Niš profesor Radmilo Janković kaže za RTS da je trenutno zatišje epidemije koronavirusa u Srbiji, ali da je izvesno da nećemo izbeći treći pik koji nas čeka krajem godine.

Doktor Radmilo Janković rekao je za RTS da je situacija na jugu Srbije mirnija nego što je bila pre mesec dana.

„Trenutno u Kliničkom centru u Nišu imamo 39 pacijenata, od kojih je osmoro u jedinici intenzivne nege. Petoro je još uvek na mehaničkoj ventilaciji. To su uglavnom pacijenti koji su primljeni pre nekoliko nedelja. Imamo pacijente koji su i duže od mesec dana na mehaničkoj ventilaciji“, objašnjava doktor Janković.

Ističe da je trenutno zatišje i trend stagnacije.,

„Možda bi bilo previše pesimistično da kažem da polako već uočavamo neke trendove koji bi možda ukazivali na novo zahuktavanje. U svakom slučaju, pokušavamo da odmorimo već prenapregnut sistem, a naročito zdravstveno osoblje“, kaže Janković.

Navodi da je situacija i u drugim kovid bolnicama na jugu Srbije, u Vranju, Leskovcu i Kruševcu, stabilna.

„Prvi pik bio teži, bili smo malo zatečeni“

Doktor Radmilo Janković podseća da je Klinički centar u Nišu tokom prvog pika, poslednjih nedelja marta i prvih desetak dana aprila, bio pod žestokim pritiskom.

„Ukupno do danas, šest meseci nakon što smo primili prvog pacijenta, imali smo ih gotovo 4.600. Mislim da je Klinički centar u Nišu pojedinačno bolnica koja ja bila najopterećenija, naročito jedinica intenzivne nege. Svi teški pacijenti iz čitave jugoistočne Srbije su bili kod nas“, podseća doktor Janković.

Navodi da su u jedinici intenzivne nege imali više od 1.000 pacijenata.

„Bila je zaista velika bitka. Čini mi se da je prvi pik svima bio teži jer smo bili možda malo zatečeni. Bolja organizacija u drugom piku nam je omogućila da lečimo uglavnom najteže i najzahtevnije pacijente. U lokalnoj bolnici su zadržani srednje teški pacijenti, što nam je dalo mogućnost da sačuvamo mnogo ljudskih života“, ističe doktor Janković.

Kaže da je tokom epidemije bilo puno kolektivnih emocija.

„Dosta ljudskih života smo izgubili. Nažalost i neke članove porodica i članove kolektiva. Čak dvadesetak anesteziologa se u Kliničkom centru Niš zarazilo, a neki članovi njihovih porodica nisu preživeli“, kaže doktor Janković.

Seća se da je bilo dosta dramatičnih situacija, ali i pobeda koje su ulivale nadu.

„Najmlađi pacijent koji je bio na mehaničkoj ventilaciji je već u Leskovcu u svojoj porodici. Dobili smo i bitku za bebu čija je mama izgubila život na operacionom stolu“, podseća doktor Janković.

„Realno je da će se broj zaraženih povećavati“

Doktor Radmilo Janković naglašava da je bilo jako teško, a da je sada više nego očigledno da se spremamo za treći pik, koji nećemo zaobići.

„Samo je pitanje da li će biti novembar ili decembar, ali se spremamo za to“, objašnjava Janković.

Kaže da je najopasnija prenapregnutost zdravstvenog sistema i mogućnost da on popuca.

„Mislim da je čitav naš zdravstveni sistem, pogotovo u drugom piku, pokazao određenu stabilnost, snagu i međusobnu solidarnost“, ističe doktor Janković.

Smatra da je problematično što će se mnoge osobe, a naročito srednjoškolska omladina, javljati u respiratorne ambulante sa simptomima respiratorne bolesti.

„Pitanje šta će od toga biti korona, a šta obična prehlada ili grip, ali realno je da će se broj povećavati. Nije realno da imamo ovako nizak broj potvrđenih slučajeva, a da je svuda u okruženju mnogo teža situacija“, objašnjava Janković.

Naglašava da je bitno da drugi pik ne bude nagao i da mu početak bude odložen što je više moguće.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare