Podeli
dr Marijan Ivanuša Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
dr Marijan Ivanuša Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marjan Ivanuša izjavio je da je situacija sa epidemijom korona virusa u Srbiji "reltivno dobra", ali da je potreban oprez i poštovanje mera kao što je nošenje maske i držanje distance.

Ivanuša je za televiziju Prva rekao da se pokazalo da je relativno jednostavno sprečiti zarazu, za šta je dovoljno pridržavati se preporučenih mera.

On je rekao i da se nada da će prve vakcine protiv korona virusa biti dostupne do kraja ove godine, dodajući da se trenutno radi na oko 200 vakcina protiv korone, od kojih je devet njih u završnim fazama ispitivanja.

Na pitanje za koju vakcinu može da kaže da je najbolja, Ivanuša je odgovorio da “SZO ne daje dozvolu za upotrebu određenih vakcina”, već da je to u nadležnosti regulatornih nacionalnih agencija.

“Ne bih dao prednost nekom proizvođaču. Treba da pričekamo poslednju fazu kliničkog ispitivanja kako bi bili sigurni da je vakcina bezbedna. Bitno je da se svaka faza odradi kako valja i da ima institucija da to kontroliše”, kazao je Ivanuša.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar