Psiholog Žarko Trebješanin izjavio je u "Novom danu" N1 da je dobro što je odluka o izlasku penzionera iz kuće doneta, ali da misli da nije dobro što se toliko čekalo.

„To je moglo i moralo ranije da se donese. Nema nikakvog racionalnog razloga da stariji od 65 budu posebno kao neka kategorija izdvojeni, da vreme provode kao u samici, da ne smeju uopšte da izađu ni najmanje da prošetaju.

Bilo je pritiska u javnosti, koji je bio  sasvim opravdan“, rekao je on.

Kako je rekao, vest da će penzionerima biti dozvoljeno da izlaze tri puta nedeljno primio je sa nekom vrstom olakšanja.

„S obzirom da i ja spadam u tu grupu, naravno da sam primio sa nekom vrstom olakšanja i prosto sa jednim iznenađenjem – obično kada se donose te odluke, one odmah stupaju na snagu ili sutradan, a ovde treba da čekamo pet dana.

Dobro je što je doneta, ali mislim da nije dobro što se toliko dugo čekalo. To je moglo i moralo ranije da se donese“, kaže on.

Ne zna, kaže, tačno šta je prelomilo za takvu odluku.

Prema njegovim rečima, takva vrsta diskriminacije ne postoji ni u jednoj drugoj zemlji.

„Ne postoji razlog. Penzioneri su vrlo disciplinovana kategorija, to se videlo kada im je penzija bila smanjena godinama. Poštuju zakone, znaju da se ponašaju kako treba, ako im objasnite lepo, to je sasvim dovoljno“, kaže on.

Na pitanje može li se neko navići na izolaciju, Trebješanin kaže da misli da je to veoma teško, „u suštini i nemoguće na duže vreme“.

Kako je rekao, predlog o izlasku penzionera u određeno vreme u šetnju je već dao SzS.

„To je bio jedan dobar i konstruktivan predlog. Mnoge stvari bi se radile mnogo bolje da vlast ima sluha i da kaže ‘hajde da čujemo sada'“, rekao je Trebješanin.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram