Bolnica Kragujevac
Bolnica Kragujevac. Foto: Nova.rs

Pokret ,,Zajedno za Kragujevac’’ u otvorenom pismu predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, traži da on ,,snagom autoriteta svoje funkcije’’ pokrene i realizuje rekonstrukciju Vojne bolnice u tom gradu, koja bi mogla da postane Kovid bolnica. Ovaj Pokret ističe da građani Kragujevca duže od godinu dana ne mogu redovno da se leče jer gotovo svi kapaciteti Univerzitetskog kliničkog centra rade u Kovid režimu, te rešenje vide u otvaranju posebne Kovid bolnice u već postojećem zdravstvenom objektu.

Pokret ,,Zajedno za Kragujevac’’ u obraćanju predsedniku države navodi da je pitanje zdravlja građana Srbije prioritet koji mora biti izuzet od svake političke pripadnosti i rasprave, te da u otvorenom pismu traže reakciju predsednika, iako se, kako navode, ne slažu i ne podržavaju političku opciju kojoj pripada.

Očekuju da Aleksandar Vučić, snagom autoriteta funkcije predsednika Republike i vrhovnog komandanta oružanih snaga, u ime zdravlja građana Kragujevca i regije kojoj gravitira dva miliona stanovnika pokrene rekonstrukciju Vojne bolnice, te da ona u narednom periodu bude pretvorena u Kovid bolnicu.

‘’Uvereni smo da bi rekonstrukcija Vojne bolnice, koja ima oko 3.000 kvadratnih metara i nalazi se na samostalnoj parceli od skoro četiri hektara, uz minimalna ulaganja u relativno kratkom roku mogla da zadovolji sve potrebe kovid pacijenata. Time bi kapaciteti Univerzitetskog kliničkog centra bili relaksirani i na raspolaganju građanima za sve druge zdravstvene potrebe, kao jedina ustanova tercijalne zaštite u regiji, a u postkovid vremenima Kragujevac bi dobio dugo željenu gradsku bolnicu’’ navodi se u otvorenom pismu Pokreta ,,Zajedno za Kragujevac’’.

Pokret u pismu podseća da su građani Kragujevca i celog regiona centralne i zapadne Srbije, duže od godinu dana lišeni mogućnosti da se redovno leče, jer su svi pregledi, dijagnostika, operativni programi, zaključno sa lečenjem onkoloških pacijenata, svedeni na minimum.

Foto: Nova.rs

,,U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) zbrinjavaju se samo hitni slučajevi, dok su redovni zahvati na čekanju i sve se odlaže zbog kapaciteta koji su pretvoreni u kovid sistem. Pošto Kragujevac nema opštu ili gradsku bolnicu zdravlje građana je ozbiljno ugorženo. Preglede je jedino moguće obaviti u privatnim spcijalističkim ambulantama, što, složićete se, ni izbliza nije dovoljno, a da i ne govorimo o enormnim troškovima koje velika većina građana ne može ni da priušti. Na kraju, moramo da napomenemo, da smo praktično prinuđeni da Vam se na ovaj način obratimo, jer kod nosilaca lokalne vlasti u Kragujevcu i rukovodstva UKC ne vidimo nikakvu volju da nadležne institucije, pa i Vas, ako ništa drugo, opskrbe informacijama o realnom stanju, kapacitetima i potrebama’’ zaključuje se u otvorenom pismu Pokreta ,,Zajedno za Kragujevac’’.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar