EPA/MARTIN MEISSNER, EPA/MAJA ILIC, Mary Evans Picture Librar / Profimedia, EPA-EFE/ALBA VIGARAY

Početkom godine podigao je pritisak javnosti kada je na tviteru objavio da je umro Ratko Mladić. Nije mu bilo dosta, pa je nastavio niz prevara i čudnog smisla za humor. Novinar Tomazo Debenedeti ponovo je napravio zbrku u srpskoj javnosti i medijima kada je sa lažnog profila novoizabranog ministra spoljnih poslova Nikola Selaković objavio da je preminuo prvi predsednik vlade Savezne Republike Jugoslavije Milan Panić.

Nije ga mrzelo, u više tvitova Debenedeti je prvo pustio na srpskom i engleskom hitnu vest da je Panić preminuo, ali ni to mu nije bilo dosta, pa je objavio i da je to potvrdio konzulat Srbije u Los Anđelesu.

Samo nekoliko minuta kasnije, rešio je da nas poštedi dalje agonije, pa je stigao novi tvit u kom Debenedeti otkriva svoj identitet i „prevaru“.

Nije mu prvi put

Slučnu podvalu Debendeti je izveo i početkom godine kada je objavio da je preminuo ratni zločinac Ratko Mladić. Do sada je u javnost plasirao i vesti da su preminuli papa, Fidel Kastro, Pedro Almodovar…Tviteraši i pojedini mediji prilikom objavljivanja vesti o navodnoj Mladićevoj smrti pozvali su se na tvit Bisere Turković, ministarke spoljnih poslova BiH u kom se navodi da je to potvrdio predsednik Međunarodnog tribunala.

Inače, taj nalog, sa nazivom Bisere Turković, otvoren je tek u januaru ove godine i ima nekoliko stotina pratilaca, što je ulilo sumnju u njegovu autentičnost. Potvrda o neautentičnosti ovog naloga ubrzo je i stigla – sa istog profila. U novom tvitu navedeno je da je profil kreirao italijanski novinar Tomaso Debenedeti, a u međuvremenu je i uklonjen sa Tvitera.

Koliko je prevara bila uverljiva svedoči i to da je morao da se oglasi i sam Mladić.

„Živ sam, majke mi!“, rekao je Ratko Mladić svom sinu u telefonskom razgovoru, nakon što je prekinuo posetu advokata u pritvorskoj jedinici, da bi se javio porodici i dematnovao netačne informacije o njegovoj smrti. Mladićev sin Darko rekao je da je njegov otac tako reagovao na lažnu vest i da se nije posebno uzbuđivao, niti je dalje komentarisao.

Istorija prevara

Tomaso Debenedeti ima bogatu istoriju sličnih podvala sa lažnim vestima. Nisu mu strani ni lažni intervjui. Kada je 2012. godine objavio da je preminuo sirijski predsednik Asad, skočila je cena nafte i stvorio je kratkotrajnu krizu na tržištu.

„Tviter je super kada želite da objavite da je neko preminuo“, rekao je Debenedeti u razgovoru za Gardijan.

„Društvene mreže su najčešće korišćen izvor informacija, ali mediji često poveruju u lažne vesti zbog brzine i potrebe da prvi objave neku vest“. Na njegove podvale naseli su i najveći svetski mediji, a pored lažnih vesti o tragičnim događajima, De Benedeti je radio i lažne intervjue, predstavljao se tuđim imenima, podvaljivao pisma i tekstove.

Među brojnim lažnim intervjuima koje je uradio su i oni sa Ljosom, Toni Morison, Filipom Rotom…

Pozvao je Internešnal Herald Tribjun i predstavio se kao Umberto Eko i ponudio im svoj tekst, koji su oni objavili potpisavši poznatog pisca.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare