trafika
Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Zamislite da vam je radno mesto "na otvorenom", a napolju 35 stepeni. I sama pomisao na to izaziva nelagodu, a mnogim radnicima u Srbiji upravo je tako, dok na tropskim temperaturama provode po osam i više sati. Prošetali smo centrom Kragujevca i razgovarali sa radnicama u trafikama, uličnim prodavcima i ljudima koji održavaju zelene površine.

Promaja, voda, voće, suncobrani, ventilatori… nabrajaju tehnike rashlađivanja radnici sa kojima smo razgovarali, ali svi do jednog kažu da „ništa ne pomaže“ i da su posle radnog vremena, zbog vrućine iscrpljeni, više nego od bilo kog fizičkog rada.

Na popodnevnom suncu koje je usijalo beton, zatekli smo radnike komunalnog preduzeća koji uređuju zelene površine. Radnik na trimeru, zakopčan do grla u zaštitnu odeću, pomirljivo kaže „da je već navikao na vrućinu“, te da je posao takav i „da mora da se radi“.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

„I kad je minus i kad je plus, mi radimo. Godinama se čovek navikne na sve uslove, ja već 28 godina radim ovaj posao. Smena mi počinje u šest i radim do 14 sati. Šefovi nam dozvoljavaju da pravimo češće pauze, pa onda tražim hladovinu da se odmorim i popijem malo vode“, priča ovaj radnik, koji je na 35 stepeni, u radnoj odeći drugih rukava i nogavica.

Na pitanje, kako mu je kad dođe kući posle ovakvog radnog dana, odgovara ,,bolje da ne znate‘‘.

Na visokim temperaturama, nije lako ni radnicama u trafikama. Na desetak trafika u centru Kragujevca, zatekli smo otvorena vrata, a radnice objašnjavaju da jedino tako mogu da „dišu i izdrže dan“.

„Pravim promaju da prostruji vazduh. Na ovom suncu, trafika je užarena konzerva“, opisala je jedna radnica svoje radno mesto.

Devojka iz druge trafike je slikovito odgovorila ,,topim se devet sati, eto kako izdržavam‘‘. Ona nam priča da je sa koleginicom, ,,po pola‘‘ kupila ventilator i da se tako obe rashlađuju.

Naša sagovornica je mlada i lepa devojka, pa smo je pitali, da li može, kao njene vršnjakinje koje rade u klimatizovanim prostorima, da se po visokim temperaturama ,,dotera‘‘ za posao. Kao iz topa je odgovorila ,,nema šanse‘‘.

„Kakva crna frizura i šminka, samo podignuta kosa i ništa drugo! Ne pomaže ni ventilator, ni voda, po ceo dan se znojim“, odgovorila je.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

U centru grada nalaze se i registrovane tezge za uličnu prodaju suvenira, igračaka, knjiga i sitne robe. Prodavci su uglavnom sa peškirima oko vrata i flašom vode pored sebe. Ne žele da ih fotografišemo, ali nam jedan od njih pokazuje ručni frižider u kome drži hladnu vodu i kaže da se ,,malo umije, kad zacvrči sunce‘‘.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Malo dalje je Dragoljub. Pristaje na razgovor i saosećajno kaže, ,,pa eto, i vi radite po vrućini‘‘. Uz zahvalnost na ovom opažanju, Dragoljuba smo pitali ,,pomaže li suncobran‘‘.

,,Kod ovakve vrućine ne pomaže, samo nam štiti robu da ne izgori na suncu‘‘ odgovara on i dodaje da kad ,,baš mnogo upekne‘‘ odlazi u susedni lokal u toalet da se malo umije i rashladi.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

,,Ovaj posao radim 20 godina i napolju sam i kad je mnogo hladno i kad je mnogo vruće. Pre nekoliko godina je isto bilo pakleno leto, skoro mesec dana je bilo vezano sa temperaturama preko 35. Valjda sam se i navikao. Samo, sada nema baš mnogo kupaca, ali posao je takav da moram da budem napolju‘‘, ispričao je Dragoljub.

Silom prilika, za rad na vrućini navikla se i vlasnica jednog kioska za prodaju dečje odeće. Ona nam objašnjava da ne može da ugradi klimu, jer bi se to odrazilo na prodaju, te, kako kaže, uz ventilator nekako trpi vrućinu.

,,Meni je roba izložena na vratima. Ako bih ugradila klimu, morala bih da zatvorima vrata, a ko bi mi onda ušao u kiskok. Već 30 godina radim ovako, šta ću, morala sam da se naviknem‘‘, ispričala je ona svoje razloge za rad po vrućini.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Rad u uslovima povišene spoljne temperature može da dovede do zdravstvenih posledica, prvenstveno do toplotne iscrpljenosti i sunčanice, a kao najteži oblik dugotrajnog izlaganja toploti je toplotni udar.

Ipak, za neke radnike u Srbiji, a najbrojiniji među njima su građevinski radnici, nemoguće je da u potpunosti izbegnu rad po vrućini.

Strah od gubitka posla, danas je jedan od najvećih strahova u Srbiji, pa ljudi zbog egzistencije, svesno rade i u najtežim vremenskim uslovima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare