Foto: Nemanja Jovanović

Ovogodišnje provaljivanje testova za malu maturu samo je jedno u čitavom nizu ovakvih događaja. Kada je u pitanju polaganje završnih testova na kraju osnovne škole, ova istorija se ponavlja iz godine u godinu, a po svemu sudeći, prosveta u Srbiji iz toga ništa nije naučila.

Prošle godine, veče uoči polaganja male mature, na internetu se pojavio test iz matematike. Na društvenim mrežama osvanuli su rukom pisani zadaci iz matematike i to upravo oni koje su osmaci narednog dana očekivali na testu.

Polaganje testa iz matematike zbog toga je odloženo za jedan dan, a iz predostrožnosti je povučen i kombinovani test i zamenjen rezervnim.

Zbog spornog testa iz matematike izvršena je kontrola u 15 škola, od kojih su pet u Beogradu, dve u Subotici, dve u Pirotu, dve u Užicu i po jedna u Vranju, Prijepolju, Zrenjaninu i Putincima kod Rume. Policija je istraživala i Zavod za kvalitet i štampariju u kojoj su zadaci pripremani i štampani.

Foto:Nemanja Jovanović

Tih dana mnogo se spekulisalo o tome odakle su „procureli“ testovi, a sam ministar Mladen Šarčević je čak izjavio da su u provaljivanje testova umešane tri ženske osobe koje imaju veze sa školom u Zemunu.

Iako je ministar danima odbacivao mogućnost da su testovi „procureli“ iz štamparije, na kraju je policija kao glavnog osumnjičenog privela 42-godišnjeg radnika štamparije Politika A.D, gde su štampani testovi.

Uhapšeni muškarac je optužen da je iskoristio nepažnju svojih kolega u štampariji i tom prilikom ukrao test iz matematike. Nakon toga je, kako je tada saopštio MUP, otišao u toalet gde je test uslikao telefonom, a potom taj primerak uništio.

Osumnjičeni je to uradio da bi sinu, koji je bio maturant jedne osnovne škole u Beogradu, pomogao da lakše položi završni ispit. Sudski postupak protiv njega je još u toku.

Afera „Grudnjak“ poništila malu maturu i smenila ministra

Pojedinac, a ne sistem, bio je kriv i za „curenje“ testova 2013. godine, kada je zbog propusta poništena mala matura.

Tada je isto odloženo polaganje testa iz matematike, jer je upisna komisija došla do fotokopija jedne od ispitnih kombinacija.

Test je takođe odložen, a naknadno se pojavila sumnja da je „provaljen“ i test iz srpskog jezika koji je polagan dan ranije.

Zbog svega toga poništena je mala matura, pa su se osmaci upisivali u srednju školu rangiranjem bodova koje su stekli na osnovu uspeha iz osnovne škole.

Foto:Nemanja Jovanović

Provaljivanje testova je te 2013. godine preraslo u „aferu grudnjak“, pošto je kao krivac označena radnica štamparije gde su testovi štampani.

Tadašnja radnica Službenog glasnika Zorica Matić ukrala je testove prilikom pakovanja i iznela ih u grudnjaku.

Ona je ukrala tri kombinacije testa za srpski jezik i dve za matematiku, dok je treću slikala mobilnim telefonom, zbog čega je kasnije osuđena na uslovnu kaznu od četiri meseca zatvora sa rokom provere od dve godine.

Matićeva je bila zadužena za uništavanje viška testova, te je tu priliku iskoristila da ih uzme.

Ukradene kombinacije predala je Željku Cvetkoviću i Nenadu Mijalkoviću, čija su se deca te godine pripremala za upis u srednju školu.

Kombinacije testova su uskoro završile u slobodnoj prodaji na ulici i internetu, a policija je uhapsila Matićevu i njene saučesnike kod kojih su pronađene sve ukradene kombinacije.

Dvojica njenih saučesnika osuđeni na uslovnu kaznu od tri meseca zatvora, sa rokom provere od godinu dana.

Suđenje je u ovom slučaju ponavljano, jer je prvu presudu kojom je Matićeva bila osuđena na godinu dana zatvora ukinuo Apelacioni sud.

Policija je tada utvrdila da je prva ruka testova koštala 200 evra, ali je cena padala sve do hiljadu dinara, a Matićeva je prilikom davanja svih iskaza isticala kako testove nije ukrala zbog sticanja materijalne koristi, već da pomogne prijateljima i njihovoj deci.

Afera „Grudnjak“, koja je označena kao jedna od najvećih u prosveti koštala je funkcije tadašnjeg ministra prosvete Žarka Obradovića, koji nekoliko meseci kasnije nije izabran u rekonstruisanu vladu.

Nakon ove afere propisano je da se zadaci do škola transportuju pod posebnim nadzorom, pa su jedno vreme transport testova pratili i predstavnici Bezbednosno informativne agencije.

Testovi prodavani u dvorištu škole

Godinu dana ranije, 2012. godine nekoliko roditelja tvrdilo je da su se danima ranije ispred škola prodavali testovi iz matematike i to za hiljadu dinara. Čak je i tadašnji pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić potvrdio da su u dvorištima tri beogradske osnovne škole đaci prodavali testove iako bi oni moralo da budu čuvani u strogoj tajnosti, kao i da su sve informacije o tome prosleđene policiji.

Krajem septembra, međutim, saopšteno je da istraga nije utvrdila ničiju krivičnu odgovornost.

Problema sa završnim ispitom je bilo i 2011. godine. Kontrola Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Ministarstva prosvete utvrdila je da su rezultati završnog ispita lažirani u 10 škola u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Leskovcu, Vranju, Preševu i Bujanovcu. U ovim školama su učenicima, kako je tada saopšteno, dodavani bodovi da bi u kasnijem rangiranju škola bila među najboljima.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare