Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Rešenja kombinovog testa sa male mature pojavila su se jutros na društvenim mrežama, a kako za Nova.rs navodi ministar prosvete Mladen Šarčević, o svemu je obaveštena policija.

Sumnja se da je rešenja uslikao učenik u Osnovnoj školi „Bratstvo“ iz Novog Pazara, ali Šarčević navodi da on misli da su umešani i nastavnici.

„Uslikana rešenja testa nisam video na društvenim mrežama, već me je o svemu obavestio roditelj đaka iz grupe u kojoj su ona uslikana i poslao mi fotografiju, prvu u 9.10, a drugu u 9.20“, kaže Šarčević za Nova.rs.

Ministar prosvete ističe da je poenta bila da se napravi sabotaža, ali da misli da test neće biti poništen jer su rešenja uslikana dok je on bio u toku, a da učenici nisu mogli da ih vide.

„Da su rešenja uslikana pre nego što je test počeo i da su svi mogli da ih vide, onda je to druga stvar. Ovako, đaci bi mogli da vide rešenja da su imali telefone, a nisu, jer su morali da ih predaju pre početka testa“, dodaje Šarčević.

On kaže da ovo nije bilo moguće izvesti bez pomoći nastavnika, koji su nadgledali proces, kao i da taj slučaj proverava policija.

„Prvo se postavlja pitanje kako je đak uneo telefon, a drugo kako je za desetak minuta rešio test. Treba vam pomoć odraslih. Na njih devetoro đaka i troje nastavnika je bilo u toj grupi. Kako je neko uspeo da slika rešenja“, navodi ministar prosvete i dodaje da je slično juče pokušano u Nišu, ali da je na vreme otkriveno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare