Sputnjik lajt vakcina
Sputnjik lajt vakcina Foto:Shutterstock/Siraj Ahmad

Direktorka Instituta Torlak Vera Stoiljković izjavila je danas da je počela počela proizvodnja novih količina vakcina protiv koronavirusa "Sputnjik" i da bi do 24. septembra trebalo da bude proizvedeno milion doza.

Ona je za RTS rekla da je u utorak popodne stiglo 300 litara komponente 1 i još toliko komponente 2 ruske vakcine protiv kovida-19.

„Očekujemo da ćemo od te količine napuniti po 500.000 doza obe komponente, a proizvodnja će biti gotova do 24. septembra“, kazala je Vera Stoiljković.

Po završetku proizvodnje, Tolak kao proizvođač obaviće kontrolu vakcina.

Po ugovoru sa ruskim partnerom, uzorci će biti poslati i ruskom Institutu „Gamaleja“, a po pristizanju rezultata vakcine će biti spremne za upotrebu, navela je Vera Stoiljković i dodala je do sada „Torlak“ već proizveo 272.900 kompomenete 1 i 278.040 komponente 2.

„Rezultati za te vakcine su odlični. Vakcine će biti dostupne kada se završi izrada potrebne dokumentacije“, istakla je Stoiljković i dodala:

„Da bi se ispunili uslovi za proizvodnju vakcina, neophodna su stalna unapređenja. Naručena oprema koja upravo treba da stigne omogućiće da ‘Torlak’ drži korak sa vodećim svetskim proizvođačima.“

Bonus video – Anketa ispred kovid ambulanti u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar