Foto: Miloš Perić

Pre više od mesec dana "napadale" su nas vesti o početku proizvodnje Sputnjik V vakcine na Torlaku. Bombastično nam je obznanjeno da su pokretanju proizvodnje putem video-linka prisustvovali predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić Vladimir Putin, javlja Radio-televizija Srbije. Bilo je to 4. juna, od tada, pa do danas i dalje nemamo jasne odgovore na pitanje da li mi te vakcine samo punimo, ili ih u potpunosti proizvodimo?

Tog 4. juna medijima su dominirali naslovi „Počela proizvodnja Sputnjika V“.

Tačno mesec dana kasnije stiže vest „Supstanca za proizvodnju ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik V stigla je 5. jula u Beograd“. Logično se nameće pitaje – pa zar proizvodnja već nije počela?

Vest o stizanju komponenti je na svom Tviter nalogu objavio ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović.

„Posle desetak dana, prema najavama naših ruskih partnera, u Srbiju bi trebalo da bude dopremljena supstanca za proizvodnju iste količine vakcina komponente 2 (za drugu dozu)“, saopšteno je iz Popovićevog kabineta.

Vakcina Sputnjik V daje se u dve doze koje po sastavu nisu identične.

Popović je naveo i da se očekuje da će institut Torlak u Beogradu u sledeće dve nedelje imati oko 550.000 vakcina Sputnjik V komponente 1 i komponente 2.

Kada nam je svečano najavljena proizvodnja Sputnjika oglasili su se i stručnjaci, koji su tada ocenili da je to dobra vest, ali da se postavlja pitanje da li Torlak realno ispunjava standarde za potpunu proizvodnju.

Profesor Stojanović tada je rekao da proizvodnja vakcina zahteva veliku logistiku i niz sertifikata. Potrebni su dokazi da su zadovoljeni standardi dobre proizvođačke i dobre laboratorisjke prakse. Smatra da je neozbiljno da nas o svemu obaveštavaju ministri, poput Nenada Popovića koji nije baš „raskošnog medicinskog znanja“.

„Ljudi iz Torlaka treba da objasne da mi imamo sve te sertifikate koji su neophodni da se pokrene proizvodnja, da nije u pitanju smo pakovanje. Građani vape za proverenim informacijama. Neozbiljno je da o tome pričaju ministri koji o tome nemaju nikave veze. To je ozbiljan posao i zato treba da progovori Torlak i spreči svaku sumnju. Zbog ćutanja Torlaka postavljaju se brojna pitanja. Mi moramo da zanamo koliko možemo da se oslonimo na te vakcine“, kaže Stojanović.

Dr Radan Stojanović, Među nama, Medju nama
Dr Radan Stojanović Foto: Nova S

Dodaje da ni on kao predstavnik stručne javnosti nema dovoljno informacija o celom procesu, pa veruje da ih građani imaju još manje.

„Stručnjaci iz Torlaka, na čelu sa direktorom, treba da izađu i otklone sve nedoumice u vezi sa tim procesom. Da ne bude da su građani u euforiji, a da za to nema razloga. Građani mogu da budu oduševljeni, da kažu: Sada možemo da vakcinišmo naše ljude, možemo i da izvozimo i da zaradimo“, ukazuje naš sagovornik.

Ipak, ukoliko je sve po propisima i ukoliko su zadovoljeni svi standardi za proizvodnju, naš sagovornik kaže da bi to bila velika i dobra vest.

„Mogu da kažem da je taj proces ozbiljna stavr koja zahteva ozbiljnu logistiku i moraju se zadovoliti razni standardi – dobra proizvođačka i dobra laboratorisjka praksa. Sve se to mora ispuniti da bi se nešto stvarno moglo proizvoditi. Kada je u pitanju pakovanje i punjenje bočica, tu su standardi niži i moguće je da su ti standardi u vezi sa pakovanjem i punjenjm bočica ispunjeni. Ako su ispunjeni i oni drugi standardi, onda je to stvarno velika vest. Ako je to sve tako, onda ćemo mi biti jedina zemlja u ovom delu Evrope koja će moći da pravi te vakcine“, naveo je Stojanović.

Prošlo je višen od mesec dana, a naš sagovornik postavlja ista pitanja.

„Ništa novo ne znam. Sva pitanja koja smo pominjali, još nismo dobili odgovore“, konstatuje Stojanović.

Dodaje da mu se na osnovu saopštenih informacije i dalje čini da je pre reč o pakovanju nego o proizvodnji vakcine.

„Sputnjik V još nije dobio dozvolu ni Svetske zdravstvene organizacije ni Evropske agencije za lekove“, podseća naš sagovornik.

U međuvremenu, Nova.rs postavila je svim relevantnim pojedincima i isntitucijama pitanje – koliko je Vakcina Sputnjik V do sada naprajeno na Torlaku, da li je reč o potpunoj proizvodnji ili samo o pakovanju, kao i gde se te vakcine distribuiraju? Odgovora od nadležnih u Torlaku, Institutu za javno Srbije „Batut“ i Ministarstvu zdravlja još nema.

Iskoristili smo priliku da to pitanje postavimo i članici Kriznog štaba Dariji Kisić Tepavčević, ali ni ona nije znala precizan odgovor. Samo je konstatovala da je ponosna zbog toga što se Sputnjik proizvodi u Srbiji.

Posle 15 godina, prošle jeseni smo iz Torlaka dobili prve vakcine protiv gripa, nadamo se da neće Toliko trebati da odgovor bna pitanje da li se Sputnjik vakcine u Torlaku samo pune ili u potpunosti proizvode.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare