Tomislav Momirović Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Svi nacionalni mediji prošle nedelje preneli su vest da je u Kragujevcu počela izgradnja najmodernije kanalizacije. Gradilište u naselju Beloševac lično su otvorili ministar građevinarstva Tomislav Momirović i ambasadorka Kine Čen Bo. Međutiim, meštani za Nova.rs kažu da su odmah po njihovom odlasku, otišle i građevinske mašine i da se ne nazire početak radova.

„Nisu stigli ni da se vrate u Beograd, a mašine su već sklonjene“, rekao je našem portalu jedan od meštana naselja Beloševac, koga je vest o izgradnji kanalizacije obradovala, jer ceo kraj decenijama koristi septičke jame.

Na mestu gde je „otvoreno gradilište“ sad su ostale betonske cevi i info tabla na kojoj je kao datum početka radova upisan 19. novembar. A tog dana, slika u naselju bez kanalizacije, koje se nalazi na samo četiri kilometra od centra, bila je potpuno drugačija.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Kapitalne investicije, ulaganje u ekologiju, najmodernija tehnologija, milioni evra, pouzdan izvođač radova…“, prštale su izjave zvaničnika pred televizijskim kamerama i brojnim novinarskim ekipama na svečanom početku radova.

Kako bi izjave bile što uverljivije, u pozadini su bile parkirane građevinske mašine oko kojih su šetali radnici u fluoresentnim prslucima. Među zvaničnicima koji su otvorili radove smenjivale su se pompezne i bombastične izjave o napretku koji će imati meštani.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ministar Tomislav Momirović najavio je ekološke uslove kao u zemljama razvijene Evrope. Ambasadorka Čen Bo pohvalila kinesku firmu koja izvodi radove i zahvalila ministru na ‘‘poverenju u kineske kompanije‘‘, a gradonačelnik Nikola Dašić, pragmatično izjavio da je prvih 40 kilometara kanalizacije već isprojektovano.

Kompletan performans koji je toga dana izveden pred meštanima i novinarima podsetio je na brojne scenografije koje viđamo u finišu predizborne kampanje, iako je do izbora ostalo još pet meseci.

Meštani negoduju, razočarani su, sumnjaju da su obmaniti, ali čini se i da zadržavaju malo nade, pa ne žele da govore javno. Kako kažu, ne bi voleli da se‘‘vlast predomisli, pa da izgradnju kanalizacije započne u nekom drugom naselju‘‘.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ljubomir objašnjava da svi u tom delu grada decenijama koriste septičke jame, a u kanalizaciji su videli konačno rešenje probleme sa čestim izlivanjem otpadnih voda.

„Ako su već bili i slikali se, onda će valjda i da vrate mašine“, dodao je u prolazu ovaj meštanin.

Jedna od retkih koja je pristala da se fotografiše i prokomentariše najavljene radove je Milena Zorbas. Ona je izrazila sumnju da će kanalizacija stići do svih kuća.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Ja živim u sporednoj ulici, a ovde je kako vidite brdo. Ne znam kako su zamislili da kopaju, moraće preko njiva. Mnogi su izveli septičke jame u potok i to nas sve zagađuje“, zabrinuta j ona.

Mlađi meštanin sumnja da će se radovi odugovlačiti i da je navodni početak bio samo propaganda.

„Ako je ovako počelo, ko zna kada će da završe. Jedva smo se izborili za asfalt koji smo dobili pre nekoliko godina, a sada kada to raskopaju, pitanje je da li će da vrate kako je bilo, a mi ćemo ponovo da gazimo blato“, kaže on.

PROČITAJTE JOŠ:

A šta je sve obećano?

Zvanična delegacija koja je otvorila gradilište obećala je rekonstrukciju postojeće i izgradnju nove kanalizacije u dužini od 360 kilometara. Za ovu, kako su rekli, modernu kanalizacionu infrastrukturu koja podrazumeva i dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, biće uloženo 190 miliona evra.

Samo pet dana od tih obećanja, niko od učesnika pompeznog otvaranja gradilišta, za naš portal nije dao konkretan odgovor, zbog čega radovi nisu počeli.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

U Gradskoj upravi u Kragujevcu, kratko nam je rečeno da je ‘‘Grad ispunio svoj deo obaveza, uradio KT planove i projekat‘‘ i za dalje odgovore uputili nas na izvođače, odnosno kinesku kompaniju CRB (China Road and Bridge Corporation). Ni u toj kompaniji nisu bili mnogo rečiti. U odgovoru na naš mejl, kratko su napisali „da sve ide svojim tokom“, te da prate istrukcije svojih poslodavaca iz Ministarstva građevinarstva, uključujući i saradnju s medijima.

Konkretna pitanja o radovima, poslali smo i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na čijoj zvančinoj stranici je udarna vest upravo o početku radova u kragujevačkom naselju Beloševac, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Čini se da ministar Momirović, u svoju beležnicu može da doda još jedan ‘‘penal‘‘.

BONUS VIDEO: Tomislav Momirović: Hvala Vam, predsedniče, što nas toliko pritiskate

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare