Branislav Tiodorović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da i pored rasta broja novozaraženih koronavirusom u Srbiji, nema razloga za "neku veliku brigu".

Tiodorović je za Radio televiziju Vojvodine rekao da u odnosu na broj novozaraženih na dnevnom nivou, broj hospitalizovanih i pacijenata na respiratorima „mnogo sporije raste“.

„Zdravstveni sistem je spreman, ali nema razloga za neku veliku brigu, taman posla za paniku. Neki kažu da je sedmi talas već počeo, a ja smatram da još nije“, kazao je epidemiolog.

Tiodorović je kazao da u Srbiji već dominira omikron BA.5 podtip, koji je po njegovim rečima, od osam do deset puta zarazniji od prethodnih varijanti tog soja, ali je i dodao da se ne može porediti sa delta sojem koji je kako je rekao, ostavio teške posledice.

„Tu moram da izdvojim hronične bolesnike, starije osobe kao i one sa padom imuniteta koji mogu biti ugroženi i ovim sojem. Njima treba preporučiti da se vakcinišu i četvrtom dozo dok kod ostalih to neće imati značajnog udela“, kazao je epidemiolog.

Bonus video: Dr Tiodorović: Do jeseni bez maske

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar