Branislav Tiodorović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je u emisiji N1 Studio Live da misli da je trenutna epidemiološka situacija takva da "treba da budemo oprezni", ali da zabrinutost nije neophodna. Mišljenja je da ćemo leto proći mirnije, a da veliki talas "nećemo imati do kasne jeseni". "Verovatno će se dešavati da ćemo imati 1.000 i više pozitivnih, ja to ne bih sve nazivao obolelima, jer mislim da se mnogi kreću bez tegoba i posledica pa se ispostavi da su pozitivni na nekom testiranju zbog nekog putovanja na primer", navodi Tiodorović.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je u emisiji N1 Studio Live da misli da je trenutna epidemiološka situacija takva da „treba da budemo oprezni“, ali da zabrinutost nije neophodna. Mišljenja je da ćemo leto proći mirnije, a da veliki talas „nećemo imati do kasne jeseni“. „Verovatno će se dešavati da ćemo imati 1.000 i više pozitivnih, ja to ne bih sve nazivao obolelima, jer mislim da se mnogi kreću bez tegoba i posledica pa se ispostavi da su pozitivni na nekom testiranju zbog nekog putovanja na primer“, navodi Tiodorović.

Na pitanje o trenutnoj epidemiološkoj situaciji kaže da misli da „treba da budemo oprezni, a da zabrinutost nije neophodna ovog trenutka u smislu nekog preterivanja“.

„Ali svakako oni koji su najosetljiviji bi morali više da paze, da obrate pažnju, moglo bi da im se preporuči da u zatvorenom nose masku ili i na otvorenom ako su u gužvi“, kaže on.

Mišljenja je da ćemo leto proći mirnije.

„Verovatno će se dešavati da ćemo imati 1.000 i više pozitivnih, ja to ne bih sve nazivao obolelima, jer mislim da se mnogi kreću bez tegoba i posledica pa se ispostavi da su pozitivni na nekom testiranju zbog nekog putovanja na primer“, navodi Tiodorović.

Veliki talas, smatra, nećemo imati do kasne jeseni.

„Tada možemo očekivati značajniji porast. Pre svega se radi o blažim oblicima, čak se može reći da najveći broj onih koji su pozitivni nemaju nikakve kliničke znake, povezuju to s prehladama. Broj hospitalizovanih ne raste značajno, kao ni broj ljudi na respiratorima i preminulih“, kaže.

Ukazao je i na to koje kategorije treba posebno da podsetimo na prisustvo virusa.

Opširnije čitajte na N1.

Bonus video: Gužva ispred kovid ambulante na Voždovcu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare