Branislav Tiodorovic Medju nama
Branislav Tiodorović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Broj novozaraženih koronom dostigao je 921, približavamo se cifri od 1.000 koju su mnogi epidemilozi najavili kao granicu posle koje se mere pooštravaju. "Treba reći otvoreno, postoje uslovi za pooštravanje mera", kaže za Nova.rs epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

„Mere će se pooštravati i povećavati sa povećanjem broja pozitivnih Ljudi“, kaže Tiodorović.

Prema njegovim rečima Krizni štab još nije zakazan, ali se poziv očekuje svakog trenutka. On poručuje da lokalno već treba da se reaguje i ne treba čekati Krizni štab.

On je još ranije za naš portal naveo da bi pooštravanje mera moglo da znači skraćivanje radnog vremena kafića, zatvaranje noćnih klubova i ograničavanja broja okupljenih na javnim skupovima. Kaže da ostaje pri tome.

„U Crnoj Gori su još pre 15 dana zbog korone i povećanja broja pozitivnih zatvorili noćne klubove i skratili radno vreme ugostiteljskih objekata. Oni zavise od turizma mnogo više nego mi, a to su morali da urade. Moramo biti objektivni i svesni realne situacije“, poručuje Tiodorović.

On upozorava da nas povećanje broja zaraženih tek očekuje.

„Ljudi se tek vraćaju sa domora, a neki i tek odlaze na more. Sasvim je očekivano da raste broj zaraženih. Možemo očekivati samo nova povećanja. Počele su i svadbe uveliko, a na svadbe dolaze i oni iz inostranstva. Da, oni uđu sa negativnim PCR testom, ali i oni se zaraževaju i prenose. Treba očkovati samo povećanje broja obolelih ništa drugo“, objašnjava Tiodorović sve potencijelne izvore širenja zaraze.

On nagoveštava da nema mesta za podizanje panike, ali ima mesta za ozbiljnost i operrez.

„Broj pozitivni se povećava, ali u hospitalizaciji nema toliko draszičnog porasta. To je daleko od onoga što smo imali u najtežem periodu“, kaže Tiodorović.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare