Branislav Tiodorovic Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa Branislav Tiodorović izjavio je da se razmišlja o tome da bude uveden PCR test za sve koji ulaze u zemlju ili test koji dokazuje prisustvo antitela, odnosno da je osoba preležala koronu.

Govoreći o tome šta nas očekuje u narednih mesec dana kada je reč o epidemiološkoj situaciji, Tiodorović je za Blic rekao da dolaze hladni meseci, kada je veća vlažnost, što odgovara virusu i da će broj zaraženih zato biti u porastu.

„U narednih mesec dana imamo dva scenarija. Prvi je ukoliko budemo poštovali mere možemo očekivati da nam taj broj bude dvocifren, pa dobro, čak i kada pređe u trocifren kao sada, to nije drastično toliko, samo je važno situaciju držati pod kontrolom, a to se može samo poštovanjem mera“, istakao je Tiodorović.

On je naveo da je drugi scenario nepovoljan, a to je da ne uspemo da obezbedimo da se mere poštuju, da imamo skok, a za to postoje uslovi, jer oko Srbije epidemija bukti.

„Ništa nije teško ni komplikovano, samo poštujte mere koje ponavljamo mesecima, nosite maske u zatvorenom obavezno, držite ditancu od jednog i po metra, održavajte higijenu i ono najvažnije, u ovom periodu borbe sa virusom zaboravite na slavlja, prosleve, okupljanja“, naglasio je Tiodorović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare