Foto: Shutterstock

Mali Lav Teodorović, oboleo od spinalne mišićne atrofije (SMA) tipa 1, najskuplji lek na svetu dobiće od trošku države i to sutra. Ovo će biti prvi slučaj davanja ove genske terapije u Srbiji.

Lav se od danas nalazi u Tiršovoj i biće prvo dete sa SMA koji će terapiju – zolgensmu – primiti u bolnici u našoj zemlji. Deca za koju se ranije prikupljao novac za ovu skupu terapiju, primala su je u inostranstvu – uglavnom u SAD i Mađarskoj, što je dodatno uvećavalo troškove lečenja, uz ionako preskup lek.

PROČITAJTE JOŠ

Neuropedijatar dr Dimitrije Nikolić izjavio je N1 da je dečja klinika u Tiršovoj sertifikovana od strane proizvođača leka da može da primeni terapiju.

„Obavili smo gomilu priprema još tokom prošle godine, Lav nam je došao na pregled pre nekoliko meseci, postavljena je dijagnoza na SMA, u skladu sa stručnim preporukama i sa njegom stanjem, on je odličan kandidat za davanje genske terapije. Očekujemo odličan efekat terapije i značajno poboljšanje i potpuno obnavljanje svih onih izgubljenih motoričkih sposobnosti“, naveo je dr.

Kako je rekao, ovo je jedna mala revolucija u nauci. Meni, kao lekaru, pričinjava veliko zadovoljstvo i srećan sam što sam sa celim timom, ispred Univerzitetske dečje klinike Tiršova, što smo u prilici da sprovodimo sve ono što su pozitivna pravila medicinske struke, gde će pacijent dobiti najoptimalniju terapiju, naveo je.

Kako kaže, pet do osam pacijenata godišnje koji obole od ove teške bolesti.

Opširnije pročitajte na N1.