"Dok nervoznoj mami sve na svetu smeta, tu je srećom baba da sa mnom prošeta. Babe su nam sjajne, vrede nam i dede, al tate i mame ništa nam ne vrede" - ovo su samo neki od stihova iz pesmice koju đaci drugog razreda uče iz svojih Čitanki. Pesma govori o roditeljima koji, umorni od posla, ne stižu da decu izvedu u šetnju ili da se sa njima poigraju, pa ih menjaju bake i deke. Pojedini roditelji nisu ostali ravnodušni, pa su čak poručili nadležnima da ispitaju ko smišlja i dozvoljava pesme ovakvog sadržaja. Iz izdavačke kuće Klet koja je pomenutu pesmicu uvrstila u udžbenik za drugi razred, kažu da je ona predložena Pravilnikom o Planu i programu nastave i učenja u okviru domaće lektire, te da ju je Ministarstvo odobrilo.

Pesmica „Babe su nam sjajne“ čiji je autor Dragomir Đorđević, nalazi se u Čitanci za drugi razred, koja se koristi po planu i programu.

Pesma je izazvala ljutnju i bes pojedinih roditelja jer se, kako pišu na društvenim mrežama, ponižavaju upravo oni, samo zbog toga što posle posla ne mogu da stignu da se više angažuju oko dece.

„Ova pesma se nalazi u knjizi koja se koristi, po planu i programu, pa ne moze da se ‘zažmuri’. Svaka čast Đorđeviću, ali ja kao majka prvenstveno, a onda i kao učiteljica ne mogu a da ne primetim da nije primereno, a slobodno mogu reći ni normalno, da deci govorimo da im roditelji ništa ne vrede. A pouka ove pesme je baš to. Ili sam ja nešto pogrešno razumela“, napisala je na Fejsbuku jedna mama, koja je i učiteljica po zanimanju.

Foto: Privatna arhiva

„Kakva je ovo pesmica? Ovo je očigledno napisala neka isfrustrirana osoba koja je bila uskraćena za pažnu roditelja, a možda i ljubav. Da sam na mestu učiteljica dala bih im da nauče ‘Najbolja mama na svetu’ ako već neće da se pobune protiv ovoga“, dodala je druga.

„Ja nisam ‘komšija’, ‘deda’ i ‘baba’. Takođe radim u prosveti . A šta se sve naziva književnošću bolje da ne pričamo. I Кija Кockar je objavila knjigu pa je valjda i ona „književnica“. Crnjanski, Dučić, Andrić, D.Maksimović i dr. se prevrću u grobu. Ima toliko dečijih pesama i dečijih pesnika, a izabrana je ova . Кako se niko nije setio Ljubivoja Ršumovića?“, pita se jedan tata.

PROČITAJTE JOŠ:

Drugi, između ostalog, pita se šta će dete misliti o mami i tati posle ove pesme.

„Ja znam mnoge roditelje baš ovakve, ali ne njihovom krivicom. U robovlasničkom društvu se samo rinta, gazde ne zanimaju vaša deca i porodica. Mogli bi pisci malo i o gazdama“.

A bilo je i onih kojima ova pesmica ne smeta.

„Meni ova pesma nije uopšte za zgražavanje. Naprotiv. Moguće je mnogo da se nauči iz nje. Zato je i potrebno analizirati bilo koju pesmu na časovima obrade“.

„Kakve gluposti. Pesma je duhovita, dečja. Postoji mnogo takvih koje na šaljiv način kritikuju porodične odnose, naročito odnose roditelja i dece“.

„Realno, tako i jeste; da nije baka i deka koji su puni emocija, deca ne bi na dobar način odrastala. Roditelji koji nisu tu uz mališane, nemaju onu pravu vrednost koju su nekada imali kada je šira porodica svakodnevno bila na okupu i bilo je mnoštvo dece različitih generacija od kojih su mališani učili i imali zaštitu. Pesnik je apsolutno u pravu!“, smatra jedan roditelj.

Foto: Shutterstock

Izdavačka kuća „Klet“: Nijedan roditelj se nije žalio

Povodom rasprave na društvenim mrežama o pomenutoj pesmi, izdavačka kuću Klet u saopštenju za Nova.rs ističe da im se dosad nijedan roditelj nije obratio niti reagovao na sadržaj navedene pesme.

Dodaju da im nije jasno na osnovu kojih to „burnih“izjava roditelja se baziraju tekstovi koji se plasiraju u medijima i zbog čega se uporište objava pronalazi na društvenim mrežama, a ne u odgovorima institucija koje su nadležne za donošenje Pravilnika o Planu i programu nastave i učenja.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.

„Svesni činjenice da se nelojalna konkurencija služi različitim sredstvima kako bi pokušala da ugrozi reputaciju obrazovnog izdavača koji dve decenije priprema najsavremenije udžbenike u Srbiji, okuplja najeminentnije domaće autore i saradnike i uspešno učestvuje u obrazovnom procesu naše zemlje, ne čudi da je plasiranje ovog teksta još jedan njihov bezuspešan pokušaj.

Pre svega, navedena dečja pesma predložena je Pravilnikom o Planu i programu nastave i učenja u okviru domaće lektire. Кao odgovoran obrazovni izdavač, trudimo se da što više književnih dela iz domaće lektire uvrstimo u svoje Čitanke kako bi učenicima svi potrebni tekstovi bili dostupni na jednom mestu. Upravo iz tog razloga dečja pesma ‘Babe su nam sjajne’ našla se u Čitanci za drugi razred ‘Zov reči’, autorke Radmile Žeželj.

Ministarstvo prosvete odobrilo je Čitanku ‘Zov reči’ 2019. godine, od kada se ona i koristi u nastavi. Autorka ovog izdanja je učiteljica sa dugogodišnjim iskustvom u nastavi. Više od trideset godina uspešno izvodi generacije đaka, koji su joj uvek bili inspiracija i motivacija za pripremu kvalitetnih udžbenika, dodatnih nastavnih materijala, ali i priručnika za učitelje.

U Pravilniku o Planu i programu nastave i učenja za srpski jezik za drugi razred osnovnog obrazovanja i vaspitanja veoma jasno se navodi šta čini izbor pesama Dragomira Đorđevića, čega se svi obrazovni izdavači pridržavaju.

Između ostalih, nalazi se sledeći izbor presama ovog cenjenog dečjeg pisca: 5. Dragomir Đorđević, izbor pesama (Кad sam bio mali, Babe su nam sjajne, Recept za dedu, Sve su majke, Ja sam bio srećno dete, Jednom davno ko zna kada, Prvoaprilska pesma, Mi imamo maštu, Tajanstvena pesma, Biti pekar to je sjajno, Uspon jednog lava, Stonoga, Veštice su samo trik).

Dragomir Đorđević, jedan je od najpriznatijih srpskih pesnika za decu, koji je napisao više od 2.000 pesama i objavio 17 knjiga poezije za najmlađe. Dobitnik je i vrednih nagrada za života i posthumno, a neke od njih su Кnjiževna nagrada ‘Neven’, priznanje ‘Zmajev štap’ Zmajevih dečjih igara, nagrada Politikinog Zabavnika i druge“, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Da li treba zabraniti fast fudove u blizini škola?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare