Tamara Vučić: Osnivamo Nacionalni centar za razvoj deteta

Društvo 04. jul. 202115:47
Podeli:
Tamara Vučić
Tamara Vučić Foto: Slaven Vlasic / Getty images / Profimedia

Srbija će kroz dve godine dobiti Nacionalni centar za rani razvoj deteta i inkluziju ''Ukras sveta'', koji će pružiti sveobuhvatni pristup za sva pitanja i intervencije koje se odnose na rani razvoj deteta, što je posebno važno za decu kod koje je otkriveno zaostajanje u razvoju, ali i njihovim roditeljima, kaže Tamara Vučić.

Navodi da je reč o državnom projektu u koji će biti uloženo između 20 i 22 miliona evra.

Tamara Vučić je u intervjuu za Politiku navela da se nada da će kamen temeljac za izgradnju Centra, na lokaciji na Bežanijskoj kosi, biti postavljen krajem godine, a da će radovi biti završeni na leto 2023.godine.

Kako je rekla, Centrar će na planiranoj površini od oko 17.000 kvadratnih metara imati bazen, fizio-sale, senzornu sobu, trenažni centar, manjež sa zoološkim vrtom, prostor za hipoterapiju, baštu za uzgajanje biljaka…

Povezane vesti:

Govoreći o ideji da se osnuje takav centar, Tamara Vučić je ukazala da prema većini istraživanja, prve tri, odnosno pet godina života čine osnovu, kreirajući i određujući i do 70 odsto kasnijeg razvoja deteta i istaka da fokus celokupne zajednice treba da bude na ranom razvoju ako želimo zdravo i razvijeno društvo.

Navela je da će ta ustanova biti mesto za sva pitanja, nedoumice, informacije za roditelje i decu, kao i za struku čiji su fokus deca i njihov razvoj i da je zamišljen da pruži dijagnističku i terapijsku podršku za decu i njihove roditelje i staratelje, kao i za specijalizovanu obuku i treninge za sve one koji se bave ranim razvojem dece.

Namera je, kaže, da se kreira mesto posvećeno i deci u riziku od zaostajanja, odnosno deci sa razvojnim kašnjenjem ili razvojnim poteškoćama, kao i deci potpuno redovnog razvoja.

Među prioritetnim aktivnostima bili bi i edukativni programi, odnosno, treninzi za medicinske radnike, roditelje, staratelje i druge uključene u rani razvoja.

„Na čelu te institucije će biti ljudi koji o svemu ovome znaju mnogo više od mene, a ja samo tu da povećam vidljivost jedne teme o kojoj se ne govori dovoljno, a koja treba da ima našu punu pažnju i posvećenost“, navela je Tamara Vučić.

Dodala je da će roditeljima biti od pomoći jutjub kanal “Ukras sveta“, kao i sajt www.ukrašveta.rs , koji će biti pušten u rad, a plan je i da se održavaju radionice i panel diskusije na temu ranog razvoja.

„Paralelno sa fizičkom izgradnjom Centra, podizaće se svest o važnosti ranog razvoja deteta, i to je ono što vidimo kao glavni zadatak u narednom periodu, uz motivisanje mladih medicinskih radnika ka specijalizaciji u ovoj oblasti“, rekla je Tamara Vučić.

Povezane vesti:

Navela je da prema saznajima koje ima, takav državni projekat i sveobuhvatan pristup ranom razvoju deteta pod jednim krovom, ne postoji u Evropi, ali ni šire, te da se u kreiranje krenulo „od nule“.

„Čitav projekat je počeo pre nešto manje od godinu dana od jednog lista papira sa tri pasusa i idejom koja je okupila sjajne ljude koji su prepoznali i podržali ovaj projekat“, kazala je Tamara Vučić.

Kako je navela, projekat zahteva multisektorski pristup zbog čega je formirana radna grupa koja je uključila ministre Zlatibora Lončara, Dariju Kisić Tepavčević, Branka Ružića, Ratka Dmitrovića, ali i najbolje eksperte iz oblasti autizma, ranog razvoja, kao i predstavnike saveza udruženja za pomoć osobama sa autizmom i drugih institucija.

„Centar će biti mesto edukacije za sve, tako ćemo ojačati i razvojna savetovališta kojih trenutno ima 24 u celoj Srbiji, a svi zaposleni u tim i drugim ustanovama primarnog tipa imaće mogućnost pohađanja predavanja i usavrsavanja upravo u Centru“, navela je Tamara Vučić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar