Foto:N1

Prva dama Srbije istakla je da će Republika Srbija i ona lično nastaviti da se angažuju na ovom veoma značajnom pitanju – borbi protiv retkih bolesti. Kako je ukazala: „Cilj je da oboleli, među kojima su i deca i odrasli, ostvare pravo na lečenje i na život dostojan čoveka“.

„Nadam se da će nam se svakim novim skupom pridružiti makar još po jedna zemlja regiona, i da ćemo se pridružiti evropskoj referentnoj mreži (retkih bolesti prim. nov.)“, navela je Vučić.

Tamara Vučić je takođe ispričala poučnu priču o dva prijatelja i spasavanju kornjača, kako bi ilustrovala važnost borbe za svaki život, navodeći da takvi napori daju smisao ne samo životima onih koje spasavamo, već i „životima svih nas“.

Organizatori konferencije istakli su da prva dama Srbije „zalaganjem i angažovanjem u okviru svog humanitarnog rada svakodnevno doprinosi unapređenju položaja osoba obolelih od retkih bolesti“.

Na konferenciji je naglašeno da je cilj internet portala “Baza retkih bolesti” da se skrati vreme postavljanja dijagnoze, i da se umreže lekari i pacijenti širom Balkana.

Medijski nastupi aktuelne prve dame Srbije su retki, i uglavnom su u kontekstu su njenih humanitarnih aktivnosti.

Foto:N1

O potrebi saradnje na globalnom nivou u dijagnostikovanju i lečenju retkih bolesti govorila je početkom prošle godine na skupu visokog nivoa Komiteta UN za retke bolesti.

Tom prilikom je u video-poruci u obraćanju na engleskom jeziku apelovala na „dobru volju i saosećanje“, ističući da: „Prihvatanje, razumevanje i pomoć ne smeju biti retka pojava za osobe sa retkim bolestima.“

Krajem 2018. Tamara Vučić se susrela u Pekingu sa prvom damom Kine Peng Lijuan.

Takvi susreti se u diplomatskim krugovima neformalno nazivaju misije šarma, a ona je u kineskoj prestonici boravila na poziv supruge Si Đipinga, sa kojim je srpski predsednik u proteklih nekoliko godina uspostavio dobre odnose.

Agencija Sinhua je tada saopštila da je supruga kineskog predsednika, inače specijalna izaslanica Uneska za unapređenje obrazovanja žena i devojčica, podržala humanitarni rad supruge srpskog predsednika i naglasila spremnost da prenese kineska iskustva u zajedničkom nastojanju da promoviše unapređenje obrazovanja žena i dece, dok je prva dama Srbije, između ostalog, poručila da Srbija ostaje „čvrsto posvećena odnosima sa Kinom“ i da „visoko ceni iskreno prijateljstvo dveju zemalja“.

U protekle dve i po godine Tamara Vučić je više puta posećivala Kuršumliju, gde je delila paketiće deci.

Septembra 2019. u toj opštini je uručila poklone prvacima, sa dodatnim sadržajem za učenje, a bila je i u poseti porodici iz kuršumlijskog sela Zebice, koja ima troje dece.

U Kuršumliji je boravila i u martu 2019, uz poruku da su „deca naš blagoslov, želim nam svima mnogo bezbrižnih i radosnih trenutaka i da se sledeći put okupimo u još većem broju“.

Dva meseca kasnije pojavila na svečanosti u Ministarstvu spoljnih poslova, u kojem je nekada radila, na obeležavanju Dana srpske diplomatije.

Mediji su preneli da je Vučićeva supruga u izuzetno dobrim odnosima sa porodicom Karađorđević, princom Aleksandrom i njegovom suprugom Katarinom, koji se takođe bave dobročinstvima.

U decembru 2017. učestvovala je u Unicef kampanji „Svaki trenutak je važan“, i govorila kako izgleda njen život posle rođenja sina Vukana, dok je 6. januara 2018, na Badnji dan, obišla Prihvatilište za decu „Vasa Stajić“ na Voždovcu i podelila božićne paketiće deci.

Za razliku od prethodne prve dame Dragice Nikolić, supruge bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Tamara Vučić nema svoj zvanični internet portal. Aktivnosti Dragice Nikolić 2012. do 2017, za vreme Nikolićevog mandata, bile su objavljivane na sajtu www.supruga.predsednik.rs. Navedeni portal je ugašen kada je Nikoliću istekao mandat.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare