deca korona dragiša mišović
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Miljan Rančić izjavio je danas da Srbija u pogledu epidemiološke situacije izazvane koronavirusom trenutno "ne stoji tako loše", prema podacima kojima SZO raspolaže.

„Srbija u sadašnjem trenutku ne stoji tako loše, ukoliko se uporedi sa zemljama u okruženju. Ali isto znamo, u nekom proteklom periodu se situacija u Srbiji menjala“, rekao je Rančić u emisiji „Beogradska hronika“ na Radio-televiziji Srbije (RTS).

Govoreći o upozorenjima SZO da se mere uvedene u borbi protiv virusa širom sveta ne ukidaju prebrzo, Rančić je rekao da naglo popuštanje mera, bez konstantnog praćenja situacije može da dovede do pogoršanja epidemiloške slike.

Naveo je da su u Srbiji, i u svetu, nakon „prvog pika (vrhunca)“ pandemije mere naglo ukidane sa očekivanjem da će korona virus biti slabiji tokom leta zbog analogije sa drugim, sličnim virusima.

„To je jedan nauk iz tog perioda, krajem maja i početka juna, koji govori da ukoliko se ide sa popuštanjem mera, da se ide oprezno“, istakao je on.

Govoreći o početku nove školske godine, Rančić je podsetio da je SZO izašla sa konkretnim preporukama šta treba raditi kako bi se nastava odvijala što sigurnije, odnosno omogućavanje fizičke distance u školama, pranje i dezinfekcija ruku i nošenje maski.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar