Foto: Privatna arhiva

Šesnaesti rođendan Svratišta obeležen je u utorak ručkom i radionicama za decu korisnike. Centar za integraciju mladih otvorio je prvo Svratište za decu u uličnoj situaciji, uzrasta od 5 do 15 godina 2007. godine na Zvezdari, a tri godine kasnije otvorena su i vrata Svratišta na Novom Beogradu.

Korisnici Svratišta su deca koja najveći deo svog vremena provode na ulici, viđamo ih svakodnevno kako prose, peru šoferšajbne, prodaju neke sitne predmete, sakupljaju sekundarne sirovine sa svojim roditeljima. Deca i njihove porodice žive u neformalnim naseljima, često bez tekuće vode, struje, bez kupatila.

Decu je tim Svratišta u početku kontaktirao na ulici, u okviru terenskog rada, na mestima gde su oni provodili vreme. Nakon dugodišnjeg rada i poverenja izgrađenog sa decom, ona su počela sama da dolaze u Svratište, na preporuku svojih vršnjaka.

Svratište ima za cilj da deci u uličnoj situaciji i njihovim porodicama posredstvom svog stručnog tima pruži podršku u vidu psihosocijalne pomoći, toplog obroka, lične higijene, mesta za odmor i razonodu, podršku u školskim obavezama i školskom materijalu, ali i podršku u povezivanju sa institucijama na čije usluge takođe imaju prava, kao što su ustanove zdravstvene ili pravne zaštite, zatim Centar za socijalni rad ili obrazovne ustanove.

„Svaka odluka o dolasku i boravku deteta u Svratište je dobrovoljna, kao i to koliko često će koristiti naše usluge, a poverenje na relaciji sa detetom i njegovom porodicom se gradi godinama jer samo kontinuirana podrška, u svim fazama i izazovima odrastanja može da donese dugoročne rezultate za inkluziju deteta“, kazala je na obeležavanju 16-togodišnjice Jasna Bratičević, koordinatorka u Svratištu.

Foto: Privatna arhiva

„Meni Svratište puno znači jer mi pomažu oko domaćih zadataka, prvenstveno mojoj porodici i mojim sestrama, jer posle škole dođemo ovde i dobijemo topli obrok, uradimo domaći, dobijemo sve što nam treba za školu, okupamo se, imamo razne radionice i mnogo aktivnosti, ovde mi je kao druga kuća. Volim mnogo da idem i u školu jer tamo imam još više drugara koji su mog uzrasta“, ispričala je posle ručka 12-togodišnja korisnica Svratišta koja kad poraste želi da bude profesionalna kuvarica, budući da već ume i voli da kuva. Trenutno živi u petnaestočlanom domaćinstvu.

Nekoliko sedmogodišnjih dečaka reklo je da najviše vole da u dvorištu iza Svratišta igraju fudbal sa drugarima i da su u Svratištu dobri crtaći, kao i da su tu naučili da crtaju.

Radionicu za decu „Šta nam znači Svratište?“ zajedno sa prigodnim ručkom za decu obezbedio je, sada već tradicionalno, Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK ), koji inače podržava svratišta u Beogradu, kao i sam Centar za integraciju mladih, koji organizuje rad svratišta. Centar DIMAK posluje u okviru Nemačke razvojne saradnje i prisutan je na devet lokacija širom Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar