Foto:promo

Povodom Međunarodnog dana dece koja žive i rade na ulici, centar DIMAK (Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru) organizovao je ručak za 140 mališana iz Svratišta u Krfskoj 7a i Bulevaru Arsenija Čarnojevića 145. Ovaj centar posluje u okviru Globalnih programa Nemačke razvojne saradnje "Migracije za razvoj" i "Migracije i dijaspora" koje u Srbiji sprovodi GIZ (Nemačko društvo za međunarodnu saradnju).

„Oko 80 odsto povratnika u Republiku Srbiju čine povratnici iz Nemačke, a među njima je oko 50 odsto maloletnih lica koja se suočavaju sa različitim izazovima i poteškoćama tokom njihovog povratka i reintegracije što ih čini jednom od najranjivijih grupa našeg društva“, navela je Marija Bogdanović, vođa globalnih programa „Migracije za razvoj (PME 2)“ i „Migracije i dijaspora (PMD 3)“ u Srbiji i rukovodilac DIMAK 4 centra.

Deca povratnici najčešće imaju poteškoće da se uključe u društvo i nastave školovanje, te je jedan od prioriteta programa njihova reintegracija u zajednicu.

U 10 odsto povratničkih domaćinstava koja imaju decu uzrasta od 3 do 14 godina nijedno dete ne ide u vrtić/školu. Kada se radi o mladima srednjoškolskog uzrasta (15–18), u 22 odsto domaćinstava niko od dece ne ide u školu, pokazalo je najnovije istraživanje GIZ-a „Društveno-ekonomski položaj i reintegracija povratnika po sporazumu o readmisiji u Srbiji 2021. godine“.

Kako se navodi u istraživanju, postoji statistički značajna varijacija u pohađanju vrtića, predškolske ili školske nastave između regiona Srbije. U Vojvodini, udeo povratničkih domaćinstava u kojima deca ne pohađaju vrtić, predškolski program ili osnovnu školu je 41 odsto, a u južnoj i istočnoj Srbiji 27 odsto.

Kada je reč o deci srednjoškolskog uzrasta iz povratničkih domaćinstava srednju školu ne pohađa 51 odsto u Vojvodini, a 18 odsto u Zapadnoj Srbiji i Šumadiji.

Ovo istraživanje skreće pažnju na širi društveni problem, a DIMAK u direktnoj podršci deci i mladima nudi usluge psiho-socijalne podrške kao i prevođenja dokumenata za nostrifikaciju diploma kako bi nastavili školovanje. Takođe, kroz rad DIMAK-a sa roditeljima povratnicima, za njihovo osnaživanje i održivo zapošljavanje, indirektno se pomaže i deci i mladima.

Globalni Program „Migracije za razvoj“ (PME) osim u Srbiji, sprovodi se u još 13 zemalja sveta, a Program „Migracije i dijaspora“ (PMD) u čak 22. U našoj zemlji Program se realizuje od 2016. godine, a aktuelna faza nastaviće se do jula 2023. godine.

BONUS VIDEO Najhladnija noć napunila svratišta i prihvatilišta

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar