Većina dece iz ove ustanove živi u ekstremnom siromaštvu u višečlanim porodicama. Mnogima od njih nametnuto je puno obaveza koje nisu u skladu sa njihovim godinama, pa zato dolazak u svratište doživljavaju kao svojevrsni beg u nešto što im zapravo pripada – bezbrižno detinjstvo ispunjeno igrom.

Topli obrok, edukativne aktivnosti i mnogo ljubavi dobijaju mališani koji svoje vreme provode u Svratištu na Novom Beogradu.
U ovih nekoliko kvadrata imaju sve što im je potrebno za normalan I funkcionalan život – kuhinju, kupaptilo , dnevni boravak opremljen televizorom sa predivnim prostorom za igru.

„Volim ovo mesto, koliko i školu“, kaže jedna od devojčica koja u kuhinji Svratišta uzima svoj obrok.

Zaposleni kažu da im je cilj da kroz igru deca steknu i radne navike, pa nakon što pojedu svoj obrok, oni sređuju prostor u kom su boravili.

,,Svratište radi od 8 do 20h, 365 dana godišnje, deca ovde dolaze pre ili posle škole i svakom svom dolasku se neizmerno raduju. Dovode ih roditelji ili starija braća i sestre , trudimo se da prvo odradimo školske obaveze koje imaju, a da onda krenemo u igru”, kaže Ivana Popović, socijalna radnica u Svratištu.

PROČITAJTE JOŠ

Usluge ove ustanove koriste deca starosti od 5 do 15 godina, ali su različitim programima obuhvaćeni i oni starijeg uzrasta u okviru rada Caffe bara 16.

Naša sagovornica ističe da je saradnja nevladinih organizacija sa svratištem na visokom nivou, ali veliki udeo u pomoći imaju  i građani.

“Ono što nam je sada urgentno potrebno jesu sredstva za ličnu higijenu, sezonske nosive stvari, ali i maske, alkohol i rukavice, a naše građane koji su u mogućnosti bih zamolila da donesu proizvode za novogidšnje paketiće kojima bismo ulepšali praznike mališanima”, navodi naša sagovornica.

Izgleda da su crtanje i bojenje najdraže aktivnosti ovim mališanima.

,,Pored toga volimo da slušamo muziku i pravimo male koncerte”, kroz osmeh nam priča jedna od devojčica.

Svratište postoji od 2007. godine na dve lokacije u gradu, a ovu na Bulevaru Arsenija Čarnojeviča posećuju dec i iz udaljenijih delova grada.

Ne postoji precizan podatak koliko je tačno dece prošlo kroz ovaj program, ali trenutno ima više od 300 korisnika.

U sandučetu na kraju hodnika nalaze se praznične želje mališana, a zaposleni kažu da su vrlo skromne, neki su tražili igračke ili telefone, a neki jakne – jer im je hladno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar