Kovid ambulanta DZ Voždovac Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Delta, omikron, flurona, korona, virus, nazivi sojeva i virusa koji nas bombarduju proteklih nedelja. Virusološkinja prof. dr Tanja Jovanović je za Nova.rs istakla ključne razlike između prisutnih sojeva korone i objasnila nam sa kojim sve virusima ćemo se boriti tokom januara.

Omikron soj je trenutno dominantan, a to dokazuje i podatak d se poslednjih dana beleži i po više od 13.000 novozaraženih. Ipak, i delta soj je još uvek tu. Ne treba zaboraviti ni grip koji je takođe izolovan u Srbiji.

Doktorka Jovanović istakla je obrt u zastupljenosti omikron i delta soja korona virusa.

“Nakon što smo sredili podatke 31. decembra, shvatili smo da među obolelima imamo 30 procenata obolelih od omikron soja i 70 procenata obolelih od delta soja. Onda je došla Nova godina, kretanje je bilo slobodno, granice otvorene, tako da sad imamo potpunu reverziju i mislim da sad imamo potpunu dominaciju omikron soja. I dalje imamo delta varijantu virusa koja može da stvori ozbiljnije probleme ali sve je češći omikron tip.”

Objašnjavajući ključnu razliku između delta i omikron soja, virusološkinja navodi da omikron nastupa burnije ali je delta soj opasniji.

“Omikron se širi kao požar ali je razlika pre svega u kliničkoj slici, gde ormirkon češće daje sliku prehlade, retko dolazi do infekcije pluća i samim tim je klinička slika lakša.”

U svetu, ali i u regionu, u Hrvatskoj, sve je češći oblik zaražavanja takozvana “flurona”. Virusološkinja navodi da flurona ipak, još uvek, nije zabeležena na području Srbije.

„Takozvana flurona, kombinacija korona virusa i gripa, sve je češća. U Hrvatskoj se pojavila pre oko mesec i po dana, a kod nas još uvek nije registrovana. Dijagnostički je moguće razdvojiti grip i koronu, jer grip karakteriše nagli početak, visoka temperatura, kašalj, dok kod korone nemate na početku toliko visoku temperaturu od samog početka“, zaključuje naša sagovornica.

BONUS VIDEO: Gužva ispred kovid ambulante na Voždovcu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar