Foto: Nova S

Kako su protekli izbori 2020. u jeku pandemije koronavirusa, i kakve su bile posledice, verovatno svi dobro pamtimo. A Srbiju u nedelju očekuje novi izlazak na birališta. Koliko bi onda referendum mogao da bude opasan u ovakvoj epidemiološkoj situaciji?

Reporter: Marko Novičić

Ovakve redove ispred kovid ambulanti možete videti već nekoliko dana, dok Srbija beleži rekordne brojke kada je reč o osobama zaraženim koronavirusom. Situacija bi mogla i da se pogorša, budući da nas u nedelju očekuju i redovi na biračkim mestima. Zato se postavlja pitanje – koliko bi predstojeći referendum mogao da bude poguban po javno zdravlje?

„Ono što je pohvalno je što postoji uputstvo i neke mere kojih glasački odbor treba da se pridržava i preporuke RIK sa te strane. Ono što nas zabrinjava je što je to uputstvo datirano na period od pre Nove godine, dakle u tom periodu je napravljeno, i samim tim smatramo da je propušteno da se odgovori na aktuelnu situaciju, koja je dramatična u odnosu na brojeve zaraženih“, rekla je Tamara Branković iz CRTE.

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže da je svako okupljanje rizično, ali vidi i olakšavajuće okolnosti.

„Srećna je okolnost što nema sad tih političkih aktivnosti, mitinga gde bi se ljudi okupljali, pogotovo što je hladno vreme, nema tog rizika, i to je srećna okolnost, e sad druga pogodnost je što ja ne očekujem veliki odziv. Tako da tu neće biti velike gužve, ali ostaje ono što su razumne osnovne mere predostrožnosti – nositi masku, provetravati te prostorije“, kaže epidemiolog Zoran Radovanović.

Referendum bi mogao biti prilika da vidimo jesmo li nakon izbora 2020. barem nešto naučili?

„To su bili parlamentarni izbori i tu je odziv mnogo veći, onda nije stvar bila samo u 21., u nedelji u kojoj su održani izbori, već što je vlast zbog izbora izašla sa tvrdnjom da je virus izgubio virulenciju, da je oslabio, nema ga više, znači, javnost je pogrešno informisana od Đurđevdana do tog 21. juna“, kaže Zoran Radovanović.

„Pretprošle godine 2020. mi smo kao posmatrači pratili izborni dan, dakle izbori se sprovode usred pandemije, RIK pet dana pre izbora izdaje uputstvo za bezbednosne mere, i mi kao posmatrači beležiimo da birački odbori jesu se pridržavali u velikom procentu mera, ali onda kako se dan bližio kraju, sve je manje članova biračkog odbora a i birača koji su dolazili koristilo mere zaštite“, ukazuje Tamara Branković iz CRTE.

Na koji način će na referendumu biti sprovođene epidemiološke mere i ko je zadužen za njihovo sprovođenje, pokušali smo da saznamo od Republičke izborne komisije, ali nam nije odgovoreno.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar