Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nastavnici, đaci, studenti, roditelji - svi se pitaju kako će izgledati naredna školska godina. Da li će se uživo ići na časove ili će se opet posegnuti za onlajn nastavom? Konktetnog odgovora na to pitanje još nema. Svi se nadaju da će nastava biti redovna, ali istovremeno nadležni uglas objašnjavaju da se još uvek ništa ne zna precizno i da sve zavisi od vakcinacije.

„Redovnoj nastavi možemo jedino da se nadamo ako shvatimo da nam je vakcinacija u većem broju poslednja šansa za normalizaciju svega, pa i obrazovanja. Nemamo još puno vremena, ušli smo u avgust, a broj vakcinisanih će najviše uticati na to da li će đaci ući u klupe i družiti se sa svim svojim drugarima što je najbolje za njihov razvoj, socijalizaciju, pa i učenje“, rekao je ministar Ružić u intervjuu za Nova.rs

Prošla školska godina je za mnoge đake izgledala haotično – malo iz sobe, malo iz učionice. Dva dana u školu, pa dva dana onlajn, po grupama. Jedino su najmlađi đaci, od prvog do četvrrtog razreda imali koliki-toliki kontinuitet, časovi su bili skraćeni, ali su svakoga dana dolazili u školu.

Ukoliko cifre nastave da rastu, kao što je to poselednjih dana slučaj, realno je dana nastava ne bude potpuno redovna i da se ponovi prošlogodišnji scenario. Proanalizirali smo sve mogućnosti i opcije za početak naredne školske godine.

Osnovne škole

Postoje tri varijante za to kako bi mogao da izgleda 1. septembar. Ona najbolja i najoptimističnija je da svi đaci krenu u školu regularno i da svakog dana sede u učionicama – baš kao pre korone. Tada je u učionicama moglo da bude po 30 đaka. Najcrnji scenario je onaj prema kojem u slučaju da se korona rasplamsa svi đaci pohađaju onlajn nastavu, kao što je bio slučaj i u proleće 2020. kada je trajao policijski čas i vanredno stanje. Poslednja i, po svemu sudeći najrealnija, je da ponovo bude primenjen kombinovani model nastave.

Najmanje neizvesnsoti je za one najmlađe osnove od prvog do četvrtog razreda. Zakon zahteva da deca mlaša od 12 godina ne smeju biti sma kod kuće, bez staratelja, pa je zbog svih roditelja koji odlaze na posao, praktično jedini mogući scenario je da normalan odflazak u školu. Jedino pitanje je koliko će trajati časovi i koliko će đaka biti po učionicama i u koliko grupa će se nastava pohađati.

Sve nedoumice u vezi sa početkom nove školske godine kao da je dodatno potpalio epidemiolog Predrag Kon, koji je rekao da je jedino logično rešenje koje vidi za početak školske godine odvajanje vakcinisanih od nevakcinisanih učenika starijih od 12 godina – oni koji su primili vakcinu da idu na nastavu, a oni koji nisu da budu na onlajn nastavi.

Kon je u intervjuu za Kurir rekao da takvu odluku „mora da donese Ministarstvo prosvete“.

„Ne možete da ostavljate zajedno zaštićene i nezaštićene, i to prvenstveno u interesu nezaštićenih“, kazao je Kon i dodao da je u situaciji kada raste broj zaraženih, jedno od vrlo važnih pitanja kako će se školski kolektivi rešavati.

Srednje škole

Tinejderi su često etiketirani kao „najrizičnija grupa“ u kojoj bi najlakše mogla da bukne korona, pa su oni prošle godine i najčešće bili na onlajn nastavi. Za ovu populaciju sada je moguća i vakcijacija, pošto je Fajzer cepivo odbreno za starije od 12 godina. Ipak, procenat vakcinisane dece tog uzrasta nije značajan, pa na to ne treba računati kao zaštitu i rešenje.

S obzirom na to d asvakoga dana raste broj zaraženih, nije realno očekivati da sve srednje škole mogle da se vrate potpuno u normalu, te da đaci svakog dana budu u školskim klupama. Mnogo je izvesnija opcija da srednjoškolci ponovo idu po kombinovanom modelu – podeljena odeljenj, jednu nedelju u školi, a drugu onlajn.

Nije isključeno i da škola počne po jednom modelu, pa da se posle pribegne drugom.

Fakulteti

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović nedavno je upozorila da najavljeni novi talas korone može da ugrozi septembarski ispitni rok i odrediti da se četvrti semestar održi u onlajn formatu.

– U ovom trenutku to je nemoguće predvideti. Nadamo se da neće biti tako, ali moramo biti spremni – naglasila je Ivanka Popović i dodala da je značajno da se i dalje apeluje na studente da se vakcinišu.

Nadležni nedeljama unazad pokušavaju da animiraju akademske građane kako bi se u što većem broju vakcinisali, a Institut „Batut“ je otišao korak dalje i najavio da će Kriznom štabu predložiti da se donese pravilo po kojem bi nastavi i vežbama na fakultetima mogli da prisustvuju samo vakcinisani ili studenti sa PCR ili antigenskim testom. Kao podsticaj se pominje i mogućnost dodatnog ispitnog roka za vakcinisane.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar