Foto: Jan Woitas / AFP / Profimedia

Ovogodišnji dobitnik priznanja za podizanje svesti u javnosti o značaju terapije za sve MS pacijente je naša poznata glumica Anica Dobra.

U znak sećanja na lik i delo prof. dr Dragane Obradović, MS Platforma Srbije je 2021. godine ustanovila priznanje koje nosi njeno ime. Dodeljuje se svake godine istaknutim pojedincima, udruženjima i ustanovama koje podižu svest o značaju terapije za sve MS pacijente.

Ovogodišnje priznanje biće dodeljeno našoj poznatoj glumici Anici Dobri, a svečana ceremonija će se održati u sredu 20. decembra 2023. godine sa početkom u 18:00 časova, u velikoj sali „Prostor Miljenko Dereta” (Dobračina 55, Beograd).

Dragana Obradović je bila profesorka neurologije i članica Neurološke sekcije Srpskog lekarskog društva, kao i Evropske federacije neuroloških društava. Specijalizaciju iz oblasti neurologije završila je na Vojnomedicinskoj akademiji, u toku svoje karijere učestvovala je u radu mnogih naučno – istraživačkih studija i bila je autor brojnih naučnih radova.

PROČITAJTE JOŠ

Kao osnivač MS Platforme, zalagala se za prava pacijenata i skretala je pažnju javnosti i institucija da multipla skleroza više nije bolest koja ne može da se leči, a da blagovremena terapija može da omogući normalan život obolelima. Kao rezultat zajedničkog rada danas je značajno povećan broj pacijenata koji primaju terapiju i posvećuje se stalna pažnja dostupnosti najnovijih lekova.

Pored toga što je bila vrhunski stručnjak u oblasti neurologije, profesorka Dragana je za obolele predstavljala veoma bitan oslonac, pružajući bezrezervnu podršku i osnažujući svoje pacijente. Isticala je da iza svake MS dijagnoze stoji osoba sa svojom jedinstvenom pričom i specifičnim životom i da svako od njih ima podjednako pravo na zdravlje.

Multipla skleroza je hronično oboljenje centralnog nervnog sistema koje se karakteriše oštećenjem nervnih vlakana i degeneracijom neurona. Od ove bolesti najčešće obolevaju osobe u dobi između 20. i 40. godine života, a rana terapija je neophodna kako bi se bolest držala pod kontrolom.

Trenutno u svetu ima oko 2.8 miliona ljudi koji boluju od ove bolesti, dok je u Srbiji taj broj oko 12 hiljada.

*****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar