Foto: Shutterstock

Srbija je u samom vrhu po broju obolelih od malignih bolesti, jer gotovo više od 40.000 ljudi oboli, dok skoro 25.000 izgubi bitku sa ovom bolešću. Kada su u pitanju hematološki maligniteti, svakih 35 sekundi jedna osoba na svetu sazna da boluje od ove vrste karcinoma.

Pročitajte još:

Na povećan broj obolelih dodatno je uticala pandemija koronavirusa. Kod pacijenata koji boluju od nekog hematološkog karcinoma, njihova kostna srž privremeno nije u stanju da proizvede dovoljno krvnih ćelija koliko je neophodno. Zbog toga je potrebno da primaju transfuziju krvi ili trombocite.

Njima je krv potrebna tokom hirurških intervencija, kao i u toku i nakon primene hemioterapije.

Foto: Shutterstock

“Od ukupne količine prikupljene krvi, više od 30 odsto jedinica se primenjuje u terapiji obolelih od malignih bolesti. Udruženje pacijenata Leuka i Institut za transfuziju krvi Srbije i ove godine će februar posvetiti borbi protiv raka pozivom svim sugrađanima, koji su zdravi, da učestvuju u akcijama dobrovoljnog davanja krvi, trombocita i matičnih ćelija, te na taj način daju doprinos Svetskom danu borbe protiv raka”, kaže Predrag Slijepčević, predsednik Udruženja Leuka.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Institut za transfuziju krvi Srbije radi svakog radnog dana od 7 do 19 sati i subotom od 8 do 15 sati.

Krv i uzorak za matične ćelije možete dati i kod terenskih ekipa. Plan rada ekipa na terenu možete videti na sajtu www.itks.rs

„Dobrota leči, a lek je u nama. Postani i ti davalac“.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar