Foto: Shutterstock

Trećina javnih vodovoda u Srbiji je neispravna, pokazuje analiza Instituta za javno zdravlje "Batut". Kontrolisali su 2.246 vodovoda i objekata, i ustanovili da je 16,5 odsto uzoraka fizičko-hemijski neispravno, a mikrobiološki pet odsto uzoraka. Stručnjaci upozoravaju da vode zapravo nemamo dovoljno, i da zbog sve većih perioda suša i zagađenja slivova moramo da je čuvamo.

Vojvođani imaju najviše problema sa vodom. U Severnom Banatu je čak 98 odsto analizirane vode hemijski neispravno, sadrži povišene koncentracije gvožđa, amonijaka, mangana, nitrata, nitrita. I u Srednjem Banatu slično, piše RTS.

„Prosto je tlo takvo, arsen nije došao kao posledica zagađenja, nego je tu prisutan. Štednja vode, mere prevencije, mere zaštite, mi prvo na tome ne radimo, a to što nam je priroda podarila takvo kakvo jeste, da od toga napravimo kvalitetnu vodu u principu možemo“, kaže Danijela Japin iz Visoke tehničke škole u Zrenjaninu.

Pročitajte još:

Srbija je zapravo siromašna vodnim resursima i sve su vidljivije posledice klimatskih promena i suša.

„Na slivovima, gde imamo te prioritetne akumulacije za vodosnabdevanje stanovništva, moramo da učinimo sve da se eliminišu u maksimalno mogućoj meri svi izvori zagađenja i da se postave stroga pravila kada je u pitanju zaštita voda“, navodi profesor Šumarskog fakulteta Ratko Ristić.

Na kanalizacione sisteme priključeno je oko 55 odsto stanovništva Srbije. Uz kanalizaciju, u reke se izliva i zagađena voda iz industrije.

Bonus video: Anketa u Zrenjaninu – Voda za piće i Tomin bazen

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar