Foto: N1

Jedan od dvojice suspendovanih radnika Eelektrodistribucije Srbije u Bačkoj Palanci, Darko Radivojkov, ispričao je za N1 da su posledice nevremena bile ogromne, da su po 12 sati dnevno primali prijave, kao i da je prioritet bio visoki napon.

Podsećamo, posebna Komisija Elektrodistribucije Srbije pokrenula je postupak za utvrđivanje propusta u radu tokom saniranja posledica velikog nevremena u Bačkoj Palanci, protiv dispečera Pogona Bačka Palanka, koji su suspendovani i protiv kojih je nadležnom tužilaštvu podneta prijava, kako bi se utvrdila krivična odgovornost.

Nadležni istražni organi preduzimaju sve u skladu sa zakonskim ovlašćenjima da se utvrde okolnosti i uzroci koji su doveli do pogibije trinaestogodišnjeg dečaka u Bačkoj Palanci, saopštila je ranije Elektrodistribucija Srbije, ističući da se na toj lokaciji nalazi i mreža javne rasvete koja je u nadležnosti lokalnog javno-komunalnog preduzeća.

Kako je ispričao Radivojkov, situacija je bila vanredna, jer takva oluja nikada nije zadesila grad.

„Kvarovi su bili na sve strane, nas jako malo ima u Bačkoj Palanci, godinama se ne primaju ljudi, godinama smo tražili pomoć i nove radnike. Posle tog nevremena svi su ljudi angažovani, radilo se od 12 do 15 sati. Razaranje je bilo ogrmono, 12 sati slušalice na uvetu, piši prijave, prioritet je bio visoki napon, to se moralo rešavati, da se dovede napajanje, mnogo je veća opasnost na visokom naponu. Ljudima je rečeno ništa ne dirajte, obezbedite mesto“, kaže on.

Građani Bačke Palanke protestuju zbog smrti 13- godišnjeg dečaka, koji je stradao od strujnog udara, iako je nadležnima prijavljivan problem sa kablovima na tom mestu.

Radivojkov je rekao da je na toj adresi prijavljena popravka na priključku, kao i da su rekli „sačekajte, čim budemo mogli, dolazimo“.

„Mora se prvo visok napon rešavati, mislim da još ima nekih potrošača bez struje. Prvi dan nikakvu pomoć sa strane nismo imali, kasnije je stigla, ali je bilo nedovoljno, imali smo preko 150 stubova slomljenih. Istraga će pokazati, ali dete je stradalo od javne rasvete, priključak nije sporan, sve su indicije da je od provodnika javne rasvete. Niko nije prijavio da je pao, sve što smo mogli da rešimo smo gasili. Toliki je obim posla bio, bukvalno nisam mogao da radim, zatrpane linije su bile“, objasnio je.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar