Foto:Kragujevac.rs

Okružni štab za vanredne situacije u Šumadiji, ocenio je na današnjoj sednici da je epidemiološka situacija u tom regionu i dalje ozbiljna, bez obzira što broj novozaraženih na dnevnom nivou opada, objavljeno je na zvaničnom sajtu Grada Kragujevca. U kovid ambulantama u Kragujevcu, juče je bilo 230 prvih pregleda, što je "daleko manje u odnosu na početak meseca", rečeno je na sednici. Članovi Okružnog štaba, apelovali su na građane, da se uzdrže od masovnih novogodišnjih slavlja, jer u suprotnom "neće biti dobro".

„Molim građane da ne upropastimo ove rezultate, da predstojeće novogodišnje i božićne praznike provedu strogo se pridržavajući preventivnih mera. U suprotnom neće biti dobro. Sada je trenutak kada imamo šansu da izađemo iz ove krize i da se što pre vratimo uobičajenom načinu života“ poručila je Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga, dodajući da možemo „s razlogom da se nadamo boljitku, jer je uz opadanje broja novozaraženih, Srbija među prvima dobila vakcinu protiv virusa“.

Ona je podsetila da je 1.decembra u Šumadijskom okrugu zabeležen najveći broj zaraženih, kada je u jednom danu bilo 538 pozitivnih građana, od kojih 390 u Kragujevcu.

„Trend rasta novozaraženih u najvećem gradu Šumadije, počeo je da opada prošle nedelje, kada se broj pozitivnih spustio na 200, a juče je prvi put posle dva meseca, broj novootkrivenih kovid pozitivnih građana bio ispod 100“ navela je Ilić Stošić.

Foto:Kragujevac.rs

Načelnica Šumadijskog okruga ocenila je da su ovakvi rezultati postignuti, jer su građani postali svesni opasnosti i ozbiljnosti situacije, kao i da su mere Kriznog štaba dale rezultate. Ona je zamolila građane Šumadije da pokažu još malo strpljenja, jer je „svetlo na vidiku“.

„Dobili smo vakcinu, dobili smo oružje da se borimo protiv kovida“, podvukla je načelnica Šumadijskog okruga.

KC Kragujevac: Na lečenju i dalje preko 250 pacijenata

U Kliničkom centru Kragujevac prema rečima direktora Predraga Sazdanovića trenutno je hospitalizovano 309 pacijenata, od kojih 259 sa pozitvnim PCR testom. U kovid sistemu trenutno radi 12 klinika, koje raspolažu sa 486 kiseoničkih mesta.

Foto:Kragujevac.rs

„Kapaciteta ima dovoljno, ali su zdravstveni radnici preumorni“ poručio je Sazdanović i dodao da kataklizmu u zdravstvenom sistemu mogu da naprave samo organizovane proslave predstojećih praznika.

Sednica Štaba bez prisustva novinara

Sednica Okružnog štaba za vanredne situacije, zvanično je bila otvorena za medije, ali nisu svi novinari dobili poziv da joj prisustvuju. Portal Nova.rs saznaje, da je sednicu organizovao Šumadijski upravni okrug, koji ujedno i poziva novinare. Prema našim saznanjima, sednici Štaba prisustvovala je lokalna Televizija Kragujevac, kao i press služba Gradske uprave, dok ostale redakcije nisu dobile poziv.

Novinari kragujevačkih i regionalnih portala, kao i dopisnici nacionalnih televizija, štampanih i elektronskih medija, nisu dobili priliku da postavljaju pitanja članovima Okružnog štaba za vanredne situacije, pa je javnost Šumadije ostala uskraćena za brojne odgovore nadležnih. Jedine informacije dostupne javnosti su trenutni statistički podaci i poruke članova Štaba, objavljene u izveštaju na zvaničnom sajtu grada Kragujevca, u vidu apela, da se građani tokom novogodišnjih i božićnih praznika, pridržavaju aktuelnih preventivnih mera i izbegavaju masovna okupljanja i proslave.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare