Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/

“Slušamo struku, biće kako struka kaže, mere su odraz onoga što je predložila struka”, ponavljali su prethodnih mesec i po dana najviši predstavnici vlasti. Međutim, sada, u finišu borbe protiv koronavirusa i na početku predizborne kampanje, izgleda da neće biti kako struka kaže, već kako je procenio predsednik države.

Mada epidemiolozi, članovi Kriznog štaba za borbu protiv pandemije koronavirusa, nedeljama ponavljaju da je neophodno da građani i prvomajske praznike provedu u višednevnom karantinu da bi se izbeglo širenje zaraze, predsednik Srbije je najavio da će te mere zabrane biti ublažene.

Savet lekara je bio da se zabrani kretanje od četvrtka u 18 časova do ponedeljka u pet ujutro, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić predlaže da praznični karantin obuhvata samo petak, odnosno Prvi maj, a da za vikend važi režim kao radnim danom, odnosno dozvoljeno kretanje do 18 časova.

Sam Vučić je gostujući na RTS priznao da su epidemiolozi Predrag Kon, Goran Stevanović i Darija Kisić Tepavčević čvrsti u svom stavu da građani i ceo naredni vikend provedu u karantinu, ali da će on i premijerka Ana Brnabić predložiti izvesnu relaksaciju tih mera.

„Ana (Brnabić) i ja ćemo izaći sa predlogom da u 18 časova počne zabrana kretanja, trajaće do subote u 5 časova…Jer želimo da dobijemo dan i po koji su nam važni…Policijski čas će biti kratak, dvostruko kraći od najavljenog, to je 30 i nešto sati“, naveo je Vučić.

Sa druge strane, Predrag Kon je ocenio da je rasprava o ublažavanju policijskog časa tokom prvomajskih praznika „apsolutno preterana“ i dodao da se „ne oseća dobro“ zbog toga.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Rasprava oko ovog vikenda je apsolutno preterana jer se može dogoditi da se pokvari sve. Mislim da treba da se izdrži, ali razumem da je kompromis uvek najbolje sprovesti jer time izlazimo iz problema koji je isfabrikovan i preteran. Ljudi ne znaju koliko je ovo teška i smrtonosna bolest”, rekao je Kon.

Ovaj vikend je, prema njegovim rečima, posebno značajan jer je „opštepoznato da u toku prvomajskih praznika postoje okupljanja i poznata druženja na otvorenom prostoru“.

Kon procenjuje da je sada sve pitanje naše svesti.

„Ovo ponašanje i insistiranje za ovaj vikend pokazuje da nismo došli svi do te svesti, to je jasno. Ako je nekome toliko važno da poslednja tri dana… Eto, nemam problem sa tim, ali se ne osećam dobro jer to pokazuje da nismo još uvek razumni po pitanju toga protiv čega se zajedno borimo“, rekao je Kon.

I zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević više puta je ponovila da je stručno mišljenje vrlo jasno kada je u pitanju zabrana kretanja tokom prvomajskih praznika.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Poslednjih deset dana svaki dan mi postavljate to pitanje i naš odgovor je stalno isti. To nije odluka koja je doneta tek tako iz nečijeg hira“ istakla je.

Ona je ocenila da je stav lekara možda i rigidan i nepopularan, ali da ne treba zbog gubitka strpljenja da se sada pokvari sve što je urađeno.

Možda lekarima nije važno šta je popularno, ali zna se da postoji onaj ko na dnevnom nivou prati šta je popularno i kome je ključno šta o nečemu misli većina građana, bez obzira što su u toj oblasti potpuni laici. Teško je poverovati da predsednik države  koji je sam ranije priznao da dva puta nedeljno gleda istraživanja javnog mnjenja, to nije radio i tokom borbe protiv pandemije.

Verovatno svesni ove činjenice, ali istrajni u tome da brane svoj stručni stav o zabrani kretanja, oboje epidemioga su više puta u svojim obraćanjima istakli da ne znaju kakva će biti odluka, ali su isto tako ostavili mogućnost da njihova preporuka neće biti prihvaćena.

„Bez obzira kakva će da bude odluka, mi je ne znamo, mi znamo samo naše stručne preporuke, opet bih apelovala na sve nas, da se strpimo još malo i da ove praznične dane provedemo u kući i drugačije nego što smo ranijih godina” istakla je Kisić Tepavčević.

Bez obzira što su, kako su sami isticali, bili na istoj liniji fronta protiv koronavirusa, činjenica je da lekari i predsednik imaju drugačije prioritete. Dok epidemiolozi verovatno misle o jeseni i drugom talasu pandemije, Vučićev fokus je drugačiji i usmeren je kao početku leta i izborima koji ga očekuju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare