Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa umesto sutra biće održana u utorak. Time se i dalje odlaže usvajanje i preciziranje epidemioloških mera koje bi trebalo da važe u zemlji za Novu godinu. Ovo bi mogla da bude još jedna potvrda da unutar Kriznog štaba postoji neslaganje koje prerasta u sukob između medicinskog i političkog dela o tome kako treba da se borimo protiv širenja virusa. Političari zagovaraju relaksiranje mera da bi se pomogla privreda, lekari insistiraju na postojećim merama, a neki iz kovid sistema čak pozivaju i na njihovo pooštravanje.    

Ovog vikenda, tržni centri i uslužne delatnosti rade do 20 časova. Ovo popuštanje je Krizni štab dozvolio u petak, dok je još prošlog ponedeljka dozvolio da se do 20 sati produži rad tokom radnih dana.

Neizvesno je da li će i kakvo biti radno vreme tokom 31. decembra i prvog januara, pošto pojedini ugostitelji uveliko primaju narudžbine za organizovanje dočeka Nove godine.

Da postoji neslaganje o merama za Novu godinu potvrdila je i sama premijerka Ana Brnabić, najavljujući da će sednica Kriznog štaba umesto u ponedeljak biti održana u utorak.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ona je navela da je „komunikacija između predstavnika vlasti i stručnjaka u Kriznom štabu odlična, iako nekad postoji neslaganje“.

„Medicinski deo brine o zaštiti zdravstvenog sistema i zdravlja građana, a ja kao predsednica vlade i ostali privredni deo Kriznog štaba moramo da sagledamo i neke druge stvari, kako te mere utiču na privredu. Ova borba je enormno skupa, svakog dana nam odnosi oko ili čak preko milion evra. Samo testiranje dnevno nosi, kada imate 20.000 testova, oko 700-720.000 evra“, rekla je Brnabić za TV Kurir uz ocenu da je ozbiljna borba da se te dve stvari pomire.

Premijerka je istakla da je tanka linija između toga kako štititi zdravlje građana i koliko dati privredi da radi.

„Ako donesete suviše restriktivnu odluku prerano, to će dati dobre zdravstvene rezultate, ali ubićete privredu i trebaće vam pet, šest ili sedam godina da se oporavi“, rekla je Brnabić.

Sa druge strane, epidemiolog Predrag Kon je upozorio da je medicinski deo Kriznog štaba spreman na protest, ukoliko bude daljeg popuštanja mera.

Upitan kakav bi to bio protest, Kon je odgovorio da su lekari u Kriznom štabu spremni da daju do znanja da su „protiv bilokakvih popuštanja i organizovanja dočeka Nove godine, jer to bi jako moglo da pogorša situaciju“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Mi imamo spuštanje krive, ali to je još daleko od toga da možemo da budemo zadovoljni. U takvim situacijama kada je virus još uvek aktivan, takvi događaji kao što su slavlja, nikako ne mogu da budu dopušteni. Medicinski deo kriznog štaba mora da bude potpuno jasan i glasan“ objasnio je on.

Upitan kakve mere treba da budu na snazi 31. decembra, 1. i 2. januara, kao i za Božić, Kon je naglasio da organizovanog dočeka ni u kom slučaju ne bi trebalo biti.

„Drago mi je što sve kolege zdušno stoje iza toga. Znamo kakvo je mišljenje i onih koji rade u kovid ambulantama i kovid bolnicama. Ekonomske faktore ne možemo uopšte da gledamo“, zaključio je Kon.

Ovaj epidemiolog je ranije izjavio i da se naježi od argumenata onih koji su za popuštanje mera.

Medicinski deo nije podržao nikakvo popuštanje. Mi nismo bili za ovo. Postoje drugi argumenti iz PKS, Grada Beograda i treba ih poštovati. Ja kad čujem njihove argumente, ja se naježim, kao kada oni čuju agumente medicinskog dela“, naveo je danas epidemiolog Predrag Kon.

Direktorka nove kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević ide korak dalje od samog Kona i traži pooštravanje mera, jer veruje da je to jedini način da se smiri epidemija.

„Volela bih da se pooštre mere kada je reč o kretanju i kontaktima, da ne raste broj novoobolelih. Da medicinski deo Kriznog štaba prevagne nad ovim drugim“, rekla je direktorka Adžić Vukičević za Nova.rs. Kolegama, lekarima iz Kriznog štaba, poručila je da ostanu dosledni svojim stavovima i da ne popuštaju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare