Antonela Riha, Vukašin Obradović, Ilir Gaši i Tamara Skrozza Foto:Medija centar Beograd/Nova.rs/FoNet/Milica Vučković

Evropski sud za ljudska prava presudio je po predstavki novinara iz Srbije da država Srbija nije prekršila član 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama koji se odnosi na zaštitu slobode izražavanja.

Četvoro novinara i aktivista civilnog sektora (Ilir Gaši, Vukašin Obradović, Antonela Riha i Tamara Skroza) podnelo je predstavku zbog, kako se navodi u odluci Suda u slučaju Gaši i drugi protiv Srbije, povrede njihove slobode izražavanja jer su državni organi propustili da ispune svoju obavezu i zaštite ih od pretnji i medijske kampanje protiv njih.

Podnosioci tužbe su novinari i aktivisti civilnog društva koji su često kritikovali vlasti.

Slučaj se, kako je objavljeno na sajtu Suda, odnosi na navodnu klevetničku kampanju protiv njih 2016. godine, nakon što su učestvovali u protestima zbog određenih projekata rušenja i izgradnje u Beogradu i promena uprave regionalne radio-televizijske stanice.

Štampani i onlajn mediji optužili su podnosioce predstavke da su izdajnici i ekstremisti koji deluju po nalogu EU i SAD i žele da destabilizuju državu i ubiju premijera.

Podnosioci su podneli krivične tužbe protiv autora i urednika tih članaka koje je tužilac odbio.

Pozivajući se na član 10 Konvencije, podnosioci predstavke su se žalili Sudu da ih država nije zaštitila od kampanja koja je pokrenuta protiv njih u medijima i posledično pretećih komentara u onlajn prostoru.

Posebno su istakli da je obrazac odmazde prema kritičarima visokog profila vlasti u Srbiji doprineo sve više neprijateljskom okruženju za slobodu štampe i otvorenu debatu.

Sud je napomenuo da je tužilac sugerisao da navodi možda predstavljaju krivično delo uvrede koje se goni po privatnoj tužbi. Podnosioci predstavke međutim nisu išli tim putem.

BONUS VIDEO Šapić uči novinare N1 kako da rade

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare