Suđenje, sudjenje,
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nakon što je zainteresovanoj javnosti i novinarima onemogućeno da prisustvuju suđenju u Osnovnom sudu u Novom Sadu u utorak, 17. maja, u postupku koji protiv aktivistkinje Dragane Arsić vodi suvlasnica kompanije Galens Sanja Petrić, iz Osnovnog suda u Novom Sadu pojasnili su da je razlog za takvu odluku postupajuće sudije to što je "procenila da sudnica u kojoj je bio zakazan glavni pretres nije dovoljno velika i adekvatna da primi onaj broj građana i predstavnika medija koji je pristupio, pozivajući se u tom smislu i na trajanje pandemije".

U odgovoru se navodi da su novinari i aktivisti udaljeni iz zgrade suda zbog „navoda punomoćnika privatne tužilje o fotografisanju“ zbog čega je sudija pozvala pravosudnu stražu, te da „straža u sudnici nije postupala, već izvan sudnice“.

„Podsećamo da prema Zakonu, sudija koji sudi u svakom konkretnom predmetu, rukovodi pretresom i svaki postupajući sudija odlučuje o tome da li će javnost na suđenju biti prisutna ili će biti isključena. U konkretnom slučaju, prema navodima sudije, javnost nije bila isključena, a ona je ovakvu procenu dala u datom momentu, te pretres nije održan i dogovoreno je da će imajući u vidu interesovanje javnosti, za sledeći glavni pretres od strane sudije biti obezbeđena Velika sala, koja će moći nesmetano da primi sve zainteresovane građane i predstavnike medija u adekvatnim uslovima“, navodi se u odgovoru suda za N1.

Udruženje novinara Srbije (UNS) danas je protestovalo zbog onemogućavanja novinarkama Radija 021 i Zelene patrole da prate suđenje aktivistkinji pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ koju je suvlasnica firme Galens Sanja Petrić tužila za narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti.

UNS: Sud da obezbedi uslove za izveštavanje novinara

UNS je u saopštenju naveo da je sud dužan da obezbedi uslove za izveštavanje noviinara. Novinarka Radija 021 Dragana Prica Kovačević je rekla za UNS da sudija nije dopustio da novinari prisustvuju suđenju iako ono nije bilo zatvoreno za javnost.

Dodala je da je takvu odluku sudija obrazložio tvrdnjom da nema dovoljno mesta u sudnici.

Urednica Zelene patrole Ruža Helać je rekla da su sve tri novinarke ostale da čekaju kraj suđenja da bi uzele izjave.

„Sedele smo na klupi kada nam je prišlo obezbeđenje i reklo da moramo da pođemo sa njima da se legitimišemo“, kaže Helać.

Novinarke su obezbeđenju dale lične karte koje su im očitane i vraćene.

Od prisutnih na suđenju saznale su da je pravni zastupnik suvlasnice firme Galens, advokat Nemanja Aleksić rekao da je neko fotografisao njegovu stranku ispred sudnice, što je zabranjeno.

Pretpostvljaju da je to bio razlog zašto su legitimisane.

UNS je podsetio da niko nema pravo da sprečava novinara u obavljanju posla i da je i sud dužan da poštuje zakon i omogući prisustvo novinara i javnosti na suđenju.

NUNS: Sudovi moraju da obezbede nesmetan rad novinarima, slučaj iz Novog Sada zabrinjavajući

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da sudovi moraju da obezbede nesmetan rad novinarima u skladu sa zakonom, a postupak udaljavanja novinara i gradjana sa sudjenja aktivistkinji pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ Dragani Arsić ocenilo kao „zabrinjavajuć“.

NUNS navodi da su novinarka portala 021.rs Dragana Prica Kovačević i zainteresovani gradjani koji su želeli da prate jučerašnje sudjenje Dragani Arsić po tužbi suvlasnice kompanije „Galens“ Sanje Petrić „udaljeni iz sudnice i legitimisani“.

Nakon što je pravni zastupnik suvlasnice „Galensa“, advokat Nemanja Aleksić, rekao da je neko fotografisao njegovu stranku u sudnici, sudjenje je zatvoreno za javnost, a ubrzo potom i odloženo, piše u saopštenju NUNS-a.

Novinarka portala 021.rs Dragana Prica Kovačević rekla je da se nikada ranije nije dešavalo da novinari budu izbačeni iz same zgrade suda i pritom budu legitimisani.

„Takodje, veliki problem je što smo, nakon pisanja sudu, dobili odgovor gde su oni potpuno ignorisali činjenicu da smo mi udaljeni iz zgrade suda. Samo su rekli da nismo pušteni u sudnicu jer nije bilo mesta, dok na pitanja zašto smo udaljeni i legitimisani nisu odgovorili“, navodi novinarka.

Ona je dodala da to nije prvi put da novinarima pokušavaju da zabrane ulaz na sudjenja aktivista sa „Galensom“.

„Generalno problem sa tim sudjenjem, što se već neko vreme dešava, je da pokušavaju da isključe javnost i stalno nam komplikuju ulaz, što nas navodi da sumnjamo da neki imaju veća prava nego drugi. Inače se ne dešava tako nešto i zbog toga je ovo specifičan slučaj“, kazala je Prica Kovačević.

Suvlasnici „Galensa“ su podneli više tužbi protiv aktivistkinje Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ Dragane Arsić, navedenog pokreta i udruženja gradjana „Fruškać“, a advokat odbrane je ocenio da su ti slučajevi od posebnog interesa za javnost jer „predstavljaju klasične SLAPP tužbe, odnosno strateške tužbe protiv učešća javnosti“.

BONUS VIDEO – Dolazak Dijane Hrkalović u Specijalni sud 

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar