Već nekoliko meseci traje borba Subotičana iz naselja Prozivka protiv lanca kladionica „Balkan bet“ koji je otvorio novi objekat u novoizgrađenoj poslovnoj zgradi na uglu ulica Nade Dimić i Lovre Bračuljevića tik pored osnovne škole "Sonja Marinković".

Iako su se građani bunili i slali zahteve gradskoj vlasti da pomenuta kladionica, još pre nego što je počela sa radom, ne sme da bude u neposrednoj blizini škole jer ne ispunjava uslov o udaljenosti ova dva objekta od 200 metara, roditelji đaka nisu uspeli da spreče njeno otvaranje.

Pročitajte još:

Draginja I. (44) čije dete pohađa sedmi razred u ovoj subotičkoj školi kaže za Nova.rs da mesecima ne spava zbog kladionice.

„Verujte, zabrinuta sam kao i svaka majka. Pogledajte šta se sve dešava. Juče su sedmaci i osmaci opljačkali lokal, sutra će ista ta deca postati zavisni od kockanja i kakva je njihova budućnost? Kakvi smo mi kao društvo kada im bukvalno namećemo da se kockaju? Bukvlno im serviramo na tacni kladionicu. Da li je u blizini škole, gde deca uče, igraju sport i druže se, neophodan ovakav objekat? Zašto grad, recimo, nije tu novoizgrađenu zgradu pretvorio u sportski centar ili biblioteku? Užasnuta sam, zaista“, kaže ova očajna majka.

Foto:privatna arhiva

Kada je „Balkan bet“ otvorio ovaj objekat, svojevremeno je na njihovom sajtu pisalo da je „Balkan fud“ centar dobre zabave sa vrhunskom klopom i jedinstveno mesto koje povezuje ljubitelje sporta, druženja i dobre hrane, te se, kako kažu Subotičani, mogao steći utisak da se radi o restoranu, što je ustvari bilo netačno.

„To je bio mamac da se klinci privuku, verujte. Svi mladi vole da jedu picu, pljeskavicu, ćevape, još kad možete da gledate utakmice, pa i da dobijete neke pare, onda je sasvim izvesno da će deca ući unutra“, kaže Draginja I. za naš portal.

Foto:Subotičke.rs

Direktor škole Pajica Bašić ističe za Nova.rs da ustanova čini sve što je moguće kako bi se poništila odluka Uprave za igre na sreću.

„Oni su dobili dozvolu za rad od Uprave za igre na sreću. Međutim, pokušavamo da dokažemo da je taj lokal blizu naše škole i da nije bilo osnova za njegovo otvaranje. Iz tog objekta su se žalili na naše odluke, tako da ćemo videti šta će biti. Preneo sam roditeljima na Savetu šta je urađeno po tom pitanju. Mi radimo zajedno sa gradskim Ombudsmanom na reavanju toga“, kaže direktor.

Pajica Bašić Foto:printscreen/RTV Yu Eco

On dodaje da je škola tražila ponovno merenje udaljenosti kladionice od škole.

„Katastar je doneo novo rešenje po kome su oni u prekršaju, međutim, oni su se žalili i sada je to u proceduri. Ne mogu ništa mimo zakona, to sam rekao i roditeljima, u principu, idemo tom linijom zajedno sa gradskim ombudsmanom. Zvali smo i Ministarstvo finansija koje je nadležno za Upravu za igre na sreću. Čekamo zvanično da dobijemo potvrdu, pa da se njima obratimo da ponište svoju odluku, na osnovu koje su i dali dozvolu za rad spornom objektu“.

Foto:Subotičke.rs

Kancelarija lokalnog ombudsmana i Osnovna škola „Sonja Marinković“ 17. juna ove godine obratili su se zajedničkim dopisom Upravi za igre na sreću Ministarstva finansija, kako bi bile ispitane okolnosti pod kojima je otvorena kladionica „Balkan bet“. Kancelarija gradskog zaštitnika građana istakla je da je Članom 82, Stav 1 Zakona o igrama na sreću („Službeni glasnik RS“, br.18/20) propisana udaljenost kladionice od zgrade obrazovnih ustanova (osnovnih i srednjih škola) koja ne može biti manja od 200 metara.

„Navedenim zakonom i to Članom 83, propisani su dokazi o ispunjenosti uslova koje pravno lice dostavlja uz zahtev za dobijanje odobrenja, između ostalog i dokaz o lokaciji objekta u kojem se priređuju igre na sreću – klađenje, u smislu udaljenosti kladionice od zgrade obrazovnih ustanova. Odobrenje izdaje Uprava za igre na sreću pri Ministarstvu finansija. Nadzor, u smislu ovog zakona, vrši takođe Uprava za igre na sreću pri Ministarstvu finansija“.

Foto:Subotičke.rs

Takođe, Zakonom su propisane i novčane kazne za nepoštovanje Zakona i to u iznosu od 100.000 dinara do 2.000.000 dinara za pravna lica, ukoliko priređuju igre na sreću u automat klubu ili kladionici na udaljenosti manjoj od propisane, dok će se odgovorno lice u pravnom licu kazniti novčanom kaznom od 5.000 do 150.000 dinara.

Prema nekim istraživanjima, oko milion i po odraslih u našoj zemlji se kladi, kocka i posećuje kladionice, a to radi ćak svaki treći srednjoškolac.

BONUS VIDEO: Šapić usvojio predlog Đilasove stranke da reši problem sa kladionicama