Foto:privatna arhiva

Tim studenata Pravnog fakulteta u Beogradu osvojio je, na 29. takmičenju "Willem C Vis Moot" iz Međunarodne trgovinske arbitraže, drugo mesto za najbolju tužbu, u konkurenciji 365 fakulteta iz celog sveta, među kojima su Harvard, Jejl i Kembridž. Jedanaest studenata sa osnovnih i master studija predvodila je dr Milena Đorđević, profesorka Arbitražnog i Međunarodnog trgovinskog prava.

Anja Karadžić iz tima beogradskih studenata kaže da je proces bio naporan ali zanivljiv.

„Pisali smo tužbu dva meseca. To se završilo u decembru, pa smo počeli da pišemo odgovor na tužbu, a nakon toga su krenule usmene runde, koje su se održavale virtuelno“, kaže Anja.

Dušan Jablan objašnjava da je tim dobio slučaj iz međunarodne trgovinske arbitraže sa četiri pitanja, sa tri etape.

Foto:privatna arhiva

Konkretan slučaj ove godine se odnosio na tri preduzeća sa četiri problema, od kojih su dva arbitražna, objašnjava Željko Loci. Prema njegovim rečima, rad je bio naporan, jer su radili od 10 ujutro do 10 uveče.

„Nije nam bilo jasno koliko je ovaj uspeh velika stvar, dok nam profesorka Đorđević nije to objasnila“, kaže Anja.

Foto:privatna arhiva

Ono što deli univerzitete je nekad samo jedna rečenica, a da bi se došlo do prave rečenice nekad je potrebno pisati iznova i iznova.

„Kada dobijete problem, onda sednete i mozgate, jer samo jedna na prvi pogled nebitna informacija može da preokrene ceo slučaj. Svaka rečenica mora da bude lepo napisana, da se vidi pravnička logika na najbolji mogući način. To je veoma zahtevan posao, jer jednu rečenicu možete da napišete na 70 načina“, kaže Anja.

Foto:privatna arhiva

Za Dušana Jablana najveći izazov je bilo pravno istraživanje, koje je bilo izrazito kompleksno.

Ovo takmičenje će sigurno biti važna i za dalji razvoj karijere mladih pravnika.

„Čini mi se da kroz pripremu ovog podneska student može da stekne celokupno znanje iz međunarodne trgovinske arbitraže“, kaže Željko Loci.

Profesorka Đorđević kaže da je stručnoj i široj javnosti Pravni fakultet najpoznatiji po takmičenju u besedništvu koje se svake godine održava na dan Svetog Save.

„Iako je to takmičenje izuzetno važno i pokazuje kvalitet naših studenata u usmenom iznošenju argumenata, naš fakultet učestvuje i na brojnim stručnim takmičenjima gde se od studenata očekuje da, na osnovu zadatog zadatka, pripreme pisane podneske kako za tužioca tako i za tuženog a zatim da tu argumentaciju izlože pred tročlanim sudijskim većem koje ocenjuje ne samo kvalitet besedničkih veština već i kvalitet iznetih argumenata“, naglasila je Milena Đorđević.

Član tima, student Luka Milošević smatra da je samo učešće na ovakvom takmičenju posebna privilegija jer mu prethodi višemesečna selekcija.

„U tim ulazi samo 10-ak studenata fakulteta koji svake godine upiše 1.400 brucoša. Zato je eliminacioni proces izuzetna prilika za sticanje kompleksnijeg znanja i veština od onih koje stičemo na redovnim studijama“, poručuje Milošević.

Profesorka Milena Đorđević ukazuje na značaj takmičenja na kojem su naši osvojili drugo mesto.

„U Beču bili su studenti sa 365 fakulteta iz celog sveta, među njima timovi Harvarda, Kembridža, LSE i u takvoj konkurenciji prvo mesto pripalo je timu Hajdelberga, drugo mesto smo osvojili mi a treće univerzitet u Bernu“, ističe profesorka Đorđević.

Foto:privatna arhiva

Dodaje da je uspeh naših studenata tim značajniji jer se kod nas još uvek više pažnje poklanja usmenom ispitivanju studenata dok je u svetu ali i kod nas u praksi broj advokata koji dobiju priliku da usmenim obraćanjem „zasene“ sud izuzetno mali. U Sjedinjenim Državama je to svega pet odsto od ukupnog broja advokata.

„I u Srbiji je teško očekivati da će sudija „pasti“ na velike reči advokata. U našem pravosudnom sistemu ipak preovlađuje pisana reč. Zato je ovo takmičenje značajno za naše studente jer im daje uvid u druge vidove i načine formulisanja argumentacije“ istakla je profesorka Pravnog fakulteta.

Još jedan član tima i gost Radio Beograda, student Pravnog fakulteta Zoran Kobal kaže da njega i njegove kolege nije pokolebalo to što u usmenim rundama nisu uspeli da se plasiraju u sam finiš takmičenja. Dodaje da je trgovinsko i arbitražno pravo jedna od najrazvijenijih grana prava.

Foto:privatna arhiva

„Ovo takmičenje zovu i Olimpijada za pravnike, i imali smo jaku motivaciju da ostvarimo dobar rezultat“, istakao je Zoran Kobal.

Profesorka Milena Đorđević ukazuje da je uspeh na takmičenju u Beču značajan i za Beogradski Univerzitet i celu akademsku zajednicu u Srbiji.

Foto:privatna arhiva

„Često slušamo o rang listama svetskih univerziteta. Jedan od kriterijuma je uspeh studenata na međunarodnim takmičenjima. Sa ponosom mogu da kažem da doprinosimo ugledu našeg fakulteta u svetu. A taj ugled se i oseća jer se na takmičenjima na Beograd gleda kao na Harvard i gde god da se pojavimo slovimo za favorite“, zaključila je profesorka Arbitražnog i Međunarodnog trgovinskog prava Milena Đorđević.

Bonus video: Studenti poručuju sa protesta – nismo na prodaju!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare